Svijet

Saopštio Digitalni forenzički centar DFC

Kina nije proglasila kraj pandemije

Prvobitno objavljena informacija Portala Analitika 29. marta 2020. godine je bila netačna.

Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda.


Test na koronavirus Foto: Ilustracija: Reuters
Test na koronavirus
Agencije, Portal AnalitikaIzvor

Tačna informacija

Brojni crnogorski i regionalni portali objavili su danas informaciju da je Kina proglasila kraj epidemije korona virusa. Ta vijest je, sudeći prema komentarima, obradovala mnoge građane, ali nažalost nije tačna, saopštio je Digitalni forenzički centar DFC.

Mediji su prenijeli izjavu predstavnika Komiteta za zdravstvena pitanja Kine, Mija Fenga.

S druge strane, svjetski mediji među kojima su Rojters, Njujork Tajms, US njuz, kao i kineski portal Sinhua.net, objavili su kompletniju informaciju u kojoj se nigdje ne navodi da je proglašen kraj epidemije, već je u prvi plan stavljena pojava novih importovanih slučajeva korona virusa u Kini.

Navodi se i da je zbog toga povećana opasnost od drugog kruga zaraze, u trenutku kada je prenos među domicilnim stanovništvom u Kini faktički zaustavljen, jer je broj tih zaraženih pao ispod 3.000. Takođe, ti mediji objavljuju kompletan citat Fengove izjave.

“Kina je već zabilježila 693 uvezenih slučajeva korona virusa iz čak 42 zemlje, što znači da je mogućnost nove runde širenja zaraze relativno visoka”, dodao je on.

Navodi se i da virus sa sobom u Kinu donose uglavnom državljani te zemlje sa boravkom u inostranstvu, kao i da je subotu registrovano 45 novih tih slučajeva, što je za devet manje u odnosu na prethodni dan.

Sputnik je kao izvor naveo agenciju RIA Novosti, te smo provjerili i ovu vijest, koja je također objavljena 29. marta, pod sljedećim naslovom:

Kineske vlasti najavile su kraj epidemije koronavirusa u zemlji

U članku se dalje navodi:

Širenje infekcije koronavirusom u Kini je zaustavljeno, rekao je zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Narodne Republike Kine Mi Feng. "Od 28. marta broj potvrđenih slučajeva zaraze infekcijom je manji od tri hiljade", rekao je na brifingu. Prema posljednjim podacima, u Kini je registrovano oko 82.000 slučaja zaraze od epidemije COVID-19, oporavilo se 75.576 oboljelih, a umrlo ih je 3.300.

Dakle, tvrdnja da je “Kina proglasila kraj epidemije” ne spominje se niti u jednom od ovih članaka, ali sva tri (članci koje je objavio Sputnik na srpskom i ruskom jeziku, kao i članak RIA Novosti) je imaju u naslovu.

Kako se radi o temi od globalnog značaja, članak sa Sputnika je, sa istim ili sličnim naslovom, u kratkom vremenu prenijelo više od 120 portala u BiH i regionu. Osim anonimnih portala, među njima su se našli i kredibilni i “mainstream” mediji.

Netačni originalni tekst Portala Analitika

Kina proglasila kraj epidemije koronavirusa

Širenje KOVID-19 na teritoriji Kine je zaustavljeno, saopštio je zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng.

“Broj potvrđenih slučajeva infekcije je manji od 3.000. Širenje epidemije na teritoriji Kine je potpuno zaustavljeno”, izjavio je na brifingu Mi Feng, prenosi ATV.

Prema posljednjim podacima, u Kini je od početka pandemije bilo registrovano 81.439 slučajeva infekcije COVID-19, od kojih su 75.448 osobe ozdravile, dok su 3.300 preminule.

Ranije su mediji objavili da je u kineskoj provinciji Hubej (osim u Vuhanu), koja je poznata kao žarište širenja infekcije, nakon dva mjeseca obnovljen unutrašnji putnički aviosaobraćaj, prenosi ATV.

Portal Analitika