Sci/Tech

Sa tročlanom posadom

Kina lansirala svemirski brod Šendžou-16

Kina je danas lansirala svemirski brod Šendžou-16 sa ljudskom posadom, poslavši tri astronauta u petomjesečnu misiju, objavila je agencija Sinhua.

Kina lansirala svemirski brod Šendžou-16 Foto: ap
Portal AnalitikaIzvor

Svemirski brod, na vrhu rakete nosača Dugi marš -2F (Long March-2F) poletio je iz centra za lansiranje satelita Điućuan na sjeverozapadu Kine u 9.31 po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija (CMSA).

Otprilike 10 minuta nakon lansiranja, Šendžou-16 se odvojio od rakete i ušao u svoju orbitu. Članovi posade su u dobroj formi i lansiranje je potpuno uspješno, saopštila je CMSA.

Nakon ulaska u orbitu, svemirski brod Šendžou-16 će napraviti brzo, automatsko sastajanje i pristajanje sa kombinacijom svemirske stanice. Posada Šendžou-16 će se rotirati sa posadom Šendžou-15 u orbiti.

Planirano je da astronauti Šendžou-16 sprovedu opsežna ispitivanja u orbiti i eksperimente u različitim oblastima. Od njih se očekuje da ostvare naučna dostignuća visokog nivoa u proučavanju novih kvantnih fenomena, visokopreciznih prostorno-vremensko-frekventnih sistema, verifikacije opšte teorije relativnosti i porijekla života.

Posada, koju čine Đing Hajpeng, Džu Jangdžu i Gui Haičao, biće svjedoci pristajanja teretnog broda Tjandžou-5 i svemirskog broda sa posaom Šendžou-17, kao i odlaska svemirskog broda sa posadom Šendžou-15 i Tiandžou-5.

To je prva misija sa posadom za fazu primjene i razvoja kineske svemirske stanice i 29. misija leta otkako je u Kini odobren i pokrenut svemirski program za letove s posadom.

Današnje lansiranje takođe označava 475. letnu misiju serije raketa nosača Dugi marš.

Kombinacija svemirske stanice je sada u orbiti za susretanje i pristajanje. U dobrom je radnom stanju i spreman za sastanak i pristajanje Šendžou-16 i ulazak njegove posade.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.