Svijet

Kina i Njemačka ističu saradnju ''u vremenu promjena i nestabilnosti''

Njemački kancelar Olaf Šolc, prvi lider EU koji je došao u Peking nakon uspješnog sazivanja 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, boravio je u petak u zvaničnoj posjeti Kini.

Kina i Njemačka ističu saradnju ''u vremenu promjena i nestabilnosti'' Foto: Mediabiro.tv
Mediabiro.tvIzvor

Konstatujući složen i fluidan međunarodni pejzaž, kineski predsednik Si Đinping rekao je Šolcu da dvije velike zemlje, sa velikim uticajem, treba da rade zajedno „u vremenu promjena i nestabilnosti" i da više doprinose globalnom miru i razvoju.

Šolc je naglasio da se njegova zemlja nada da ć́e održati komunikaciju i koordinaciju sa Kinom kako bi bolje zaštitila regionalni i svjetski mir i bezbjednost.

Saradnja Kine i Njemačke koristi EU i svijetu

Pošto je Nemačka ključna zemlja u EU, prosperitet kontinenta je usko povezan sa Njemačkom, pa ć́e produbljivanje saradnje Kine i Njemačke i Kine i EU služiti interesima obije strane i šire. Tokom njihovog sastanka, Si je naglasio da je Kina spremna da radi sa Njemačkom na izgradnji svestranog strateškog partnerstva orijentisanog na budućnost i podsticanju novog napretka u odnosima Kine i Nemačke i Kine i EU.

Kina i Nemačka treba da poštuju jedna drugu, da se pridržavaju suštinskih interesa jedne druge, da se pridržavaju dijaloga i konsultacija i da se zajednički odupru miješanju i konfrontacijama u taboru, rekao je Si.

Kina je spremna da ojača koordinaciju i saradnju sa Njemačkom i EU u međunarodnim poslovima i zajednički pronađe rješenja za globalna pitanja poput klimatskih promjena, zaštite biodiverziteta i bezbjednosti hrane, rekao je predsjednik.

Njemačka se protivi konfrontaciji u logorima, naglasio je on.

U međuvremenu, dvojica lidera su razmijenila mišljenja i o krizi u Ukrajini. Kina podržava Njemačku i EU u igranju važne uloge u promovisanju mirovnih pregovora i izgradnji uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbjednosnog okvira, rekao je Si.

Kinesko-njemačka saradnja pokazuje ogroman potencijal

Posjeta njemačkog kancelara poklapa se sa 50. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih veza između Kine i Njemačke. Tokom proteklih 50 godina, praktična saradnja Kine i Njemačke se produbila, a bilateralna trgovina je porasla za skoro hiljadu puta, rekao je Si i dodao da dvije strane treba da nastave da prave „tortu" zajedničkih interesa.

S tim u vezi, istakao je revitalizaciju saradnje u novim oblastima kao što su nova energija, vještačka inteligencija i digitalizacija uz proširenje potencijala saradnje u tradicionalnim oblastima.

Šolc je rekao da je Kina važan ekonomski i trgovinski partner Njemačke i Evrope, a njegova zemlja je spremna da produbi ekonomsku i trgovinsku saradnju sa Kinom.

Njemačka čvrsto podržava trgovinsku liberalizaciju i ekonomsku globalizaciju i protivi se „razdvajanju", naglasio je on.

Kina je šestu godinu zaredom bila najvažniji trgovinski partner Nemačke u 2021. Obim trgovine između njih porastao je na više od 250 milijardi dolara u 2021. sa manje od 300 miliona dolara na samom početku diplomatskih odnosa.


Portal Analitika