Svijet

Kina i EU razgovarali o ekonomskim i trgovinskim pitanjima

Kina i Evropska unija (EU) u ponedjeljak su sprovele otvorenu i pragmatičnu komunikaciju o pitanjima kao što su makroekonomija, trgovina i investicije, industrijski i lanci snabdijevanja, kao i finansijska saradnja, i postigle niz korisnih konsenzusa.

Kina i EU razgovarali o ekonomskim i trgovinskim pitanjima Foto: Media biro
Media BiroIzvor

Tokom desetog ekonomskog i trgovinskog dijaloga Kine i EU na visokom nivou u Pekingu, kineski vicepremijer He Lifeng rekao je da je Kina spremna da radi sa EU na potpunoj primjeni važnog konsenzusa koji su postigli lideri dvije strane, i da sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i EU povede na novi nivo.

He, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, i Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije zajedno su vodili dijalog.

Kineski vicepremijer istakao je da se ove godine obiljeležava 20 godina od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU.

„Kina će raditi sa EU na konsolidaciji saradnje u tradicionalnim oblastima, aktivnom istraživanju novih oblasti saradnje, zajedničkom rješavanju globalnih izazova“, rekao je.

Dombrovskis je rekao da je EU voljna da radi sa Kinom na jačanju pragmatične saradnje na polju ekonomije i trgovine i pogura održivi razvoj odnosa EU i Kine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.