Politika

Analitičar i bivši diplomata zabrinut zbog opstrukcije odlazećeg premijera i predsjedavajućeg Skupštine

Kentera: Zamah ruskog faktora blokirao obaveze Crne Gore prema NATO

"Vlada se oko Ukrajine odredila kasno i to je ostavilo utisak da se odredila pod pritiskom i da je to nevoljno uradila. Drugo, u vlasti imate DF i Demokrate koji pokušavaju da slijede politiku koju je Srbija zauzela. To u ovom slučaju nije moguće, jer je ovo vrijeme koje može samo da se poredi sa terorističkim napadom na Ameriku 2001. godine", kazao je nekadašnji diplomata Vesko Garčević.

Kentera: Zamah ruskog faktora blokirao obaveze Crne Gore prema NATO Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Da je stanje u crnogorskim institucijama vrlo loše i da je ruski faktor u našoj državi već izuzetno prisutan, govori činjenica da Savjet za odbranu i bezbjednost u srijedu nije održao sjednicu koju je sazvao predsjednik države Milo Đukanović, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera.

Sjednica je prekinuta nakon što je predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić napustio, a premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić konstatovao da nijesu ispunjeni „proceduralni uslovi“ za njeno održavanje.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, na sjednici je planirano razmatranje prijedloga Ministarstva odbrane koji se odnose na upućivanje jedinica Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza u svrhu odgovora na krize i utvrde nacionalna ograničenja pripadnika Vojske za vrijeme angažovanja.

“Ono što se vidi u posljednje vrijeme je to da ruski faktor u Crnoj Gori, kroz vrlo jake aktivnosti na terenu, dobija na zamahu. To je rezultiralo i ovom sjednicom gdje su oni kroz svoje eksponente, a jedan od najvidljivijih je Demokratski front, blokirali obaveze koje Crna Gora ima u NATO savezu”, istakao je Kentera.

Te obaveze, dodao je, predstavljaju i dužnost Crne Gore da doprinese onome protiv čega se cio svijet bori.

“Nijesu više u pitanju NATO i Rusija, ovdje su u pitanju civilizacijske vrijednosti. Ako neko ne shvata da se ne dijelimo u odnosu na to ko je Crnogorac, ko Rus, Srbin ili Amerikanac, nego se dijelimo na to da li smo protiv fašizma i protiv jednog novog Hitlera, ili smo na njegovoj strani, onda zaista imamo ozbiljan problem”, kategoričan je Kentera.

Ocijenio je i da se takvim postupanjem šalje loša poruka iz Crne Gore da, kao članica Alijanse, nijesmo u stanju da donesemo osnovne odluke.

Kazao je i da je prisutna zamjena teza u kojoj se javnosti želi predstaviti da se vojnici šalju u Ukrajinu, što, podsjetio je, apsolutno nije tačno, jer sama Ukrajina nije članica NATO saveza.

“Obaveza je da se što prije formira vlada koja će biti definitivno proevropski, prozapadno orjentisana, bez ikakvih dilema. Vlada koja će odblokirati institucije, u kojoj će se znati ko šta i kako radi i koja će uvesti red i u sektoru bezbjednosti”, naveo je Kentera.

Smatra i da ovakve blokade za sada ne mogu uticati i pogoršati položaj Crne Gore na međunarodnoj sceni, ali da se to može desiti ukoliko aktuelno stanje potraje.

Očekuje da će nova izvršna vlast vratiti Crnu Goru na mjesto razvijenih demokratija.

“I pokazati čitavom svijetu da niko ne smije i ne treba da sumnja u zapadno orjentisanu Crnu Goru, jer će sve odluke koje se budu donosile biti u korist budućih partnera, ali i svih naših partnera”, poručio je Kentera.

Nekadašnji crnogorski diplomata Vesko Garčević ocijenio je za Pobjedu da opstruiranje Savjeta za bezbjednost i odbranu ne može prouzrokovati sankcije od strane Alijanse, ali i istakao da svako oklijevanje i čekanje stvara utisak da Crna Gora nema stav kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini i bježi od odgovornosti koje proističu iz NATO članstva.

“Vlada koja je u tehničkom mandatu je fragmentisana i dosta luta kada je u pitanju vanjska politika, što ugrožava postulate na kojima je crnogorska vanjska politika bila postavljena”, naglasio je Garčević.

Podsjetio je i da je izvršnoj vlasti trebalo vremena da se odrede u odnosu na krizu u Ukrajinu i da je stav uslijedio nakon poziva američke ambasade.

Odredila se kasno i to je ostavilo utisak da se odredila pod pritiskom i da je to nevoljno uradila. Drugo, u vlasti imate DF i Demokrate koji pokušavaju da slijede politiku koju je Srbija zauzela. To u ovom slučaju nije moguće, jer je ovo vrijeme koje može samo da se poredi sa terorističkim napadom na Ameriku 2001. godine – kazao je Garčević.

U ovakvim vremenima, dodao je, NATO i zapadne zemlje nemaju vremena da se bave našim unutrašnjim podjelama.

“Oni žele da vide jedinstvenu poziciju Crne Gore u odnosu na NATO politiku, a to je ono što u ovom trenutku nedostaje”, zaključio je Garčević.

Portal Analitika