Abiznis

Kekoviću za informisanje dovoljan Javni servis

Možda bi se tako, prema toj Kekovićevoj ideji, mogle organizovati novine i portali. Ipak, prvi sindikalac je zaboravio da bi, na primjer, televizije time kršile Zakon o elektronskim medijima.

Kekoviću za informisanje dovoljan Javni servis Foto: FOTO:RTCG
PobjedaIzvor

Unija slobodnih sindikata nije prihvatila urgenciju pet privatnih medija da se izmijeni član 15 prijedloga novog opšteg kolektivnog ugovora, kojim se predviđa uvećanje zarade za rad nedjeljom u iznosu od 80 odsto, ni da se proširi obim izuzetih djelatnosti.

U saopštenju Unije slobodnih sindikata, koje potpisuje generalni sekretar Srđan Keković, a koje je upućeno generalnoj sekretarki Unije poslodavaca Suzani Radulović, navodi se da su se 30. novembra čelnici dnevnih novina Dan, ND Vijesti, Pobjeda, TV Prva i TV

Nova M, obratili urgencijom kojom se traži izuzimanje medija iz obaveza uvećanja dnevnice za rad nedjeljom.

Glavni odbor je, kaže Keković, zauzeo stav da se ne prihvata urgencija za izmjenu člana 15 prijedloga opšteg kolektivnog ugovora.

Smatra da je dovoljno to što postoji Javni servis, „kao servis svih građana, koji je zadužen za ostvarivanje osnovnog prava građana na informisanost“.

Prema Kekovićevoj zamisli, ostali mediji mogu da se organizuju tako da nedjeljom ne rade.

Možda bi se tako, prema toj Kekovićevoj ideji, mogle organizovati novine i portali. Ipak, prvi sindikalac je zaboravio da bi, na primjer, televizije time kršile Zakon o elektronskim medijima.

Taj zakon eksplicitno kaže da godišnje vrijeme emitovanja obuhvata sve radijske i televizijske programe koji se emituju u periodu od 1. januara do 31. decembra tekuće godine, osim programa koji su ovim zakonom od toga izuzeti. Zakon nalaže i da je emiter dužan da dnevno emituje najmanje 12 sati programa.

Zakon o elektronskim medijima propisuje i da je emiter dužan da dnevno emituje informativni program u trajanju od najmanje 30 minuta u okviru kojeg najmanje jednu informativnu emisiju u trajanju od najmanje 20 minuta.

Pored toga što misli da je za informisanje građana dovoljan samo Javni servis, on kaže da „ukoliko se mediji, pak, odluče za rad nedjeljom, najmanje što za svoje zaposlene mogu učiniti jeste da im za taj rad isplate uvećanu zaradu“.

Mediji nemaju mnogo mogućnosti da se odluče ili ne za rad nedjeljom zbog same prirode djelatnosti.

Gostujući na Anteni M, juče je predsjednik UO Crnogorskog udruženja poslodavaca Jovan Lekić pozvao Vladu da odgodi potpisivanje novog opšteg kolektivnog ugovora jer je, kaže, sporna reprezentativnost Unije poslodavaca.

Vjeruje da će ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović možda i odbiti da potpiše ugovor, ali da bi to umjesto njega mogao da uradi potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem, odnosno Vladimir Joković.

Lekić je ponovio da bi donošenje novog Opšteg kolektivnog ugovora trebalo odgoditi.

''Apelujem na nadležno ministarstvo i Vladu da ne potpisuju na ovaj način OKU, da se sačeka da Skupština sadašnji ugovor produži na još godinu, a da se onda na inkluzivan, javan i fer proces razgovara o jednom tako važnom aktu, koji će biti na dobrobit sve tri strane u socijalnom dijalogu'', kazao je Lekić.

Lekić napominje sličnosti između donošenja OKU-a i programa „Evropa sad“. U oba slučaja privrednici su, kaže Lekić, van odlučivanja kroz socijalni dijalog.

''Kakva god da je ocjena tog programa, on se odnosi na privrednike i neophodno je, za svaki budući program o izmjenama minimalnih zarada i o definisanju socio-ekonomskih odnosa, privrednici budu za stolom kada se razgovara o tome'', poručio je Lekić.


Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
U U_prolazu_neregistrovani
02.12.2022. 08:42

Ja mislim da je dovoljno da bude samo jedan sindikat što će uopšte ovaj drugi u kome je Keković da postoji

3
0