Zanimljivosti

Stare 3.800 godina

Kazahstan: Pronađene šestougaone „piramide“, nisu slične bilo čemu ranije otkrivenom

Arheolozi u Kazahstanu otkrili su 3.800 godina staru strukturu u obliku šestougla koju opisuju kao "piramidu". Struktura nalik lavirintu nije visoka kao egipatski spomenici, ali trenutno je visoka oko 3 metra i vjerovatno je služila kao groblje za elitu.

Kazahstan: Pronađene šestougaone „piramide“, nisu slične bilo čemu ranije otkrivenom Foto: Ulan Umitkalijev
Portal AnalitikaIzvor

Radiokarbonsko datiranje organskih ostataka piramide pokazuje da je struktura izgrađena tokom 19. stoljeća prije Nove ere, rekao je Umitkaliyev.

"Slični spomenici nalaze se na području Kazahstana, posebno u centralnom Kazahstanu", rekao je Umitkalijev.

Iskopavanje na lokalitetu i analiza njegovih ostataka su u toku, ali su arheolozi do sada pronašli keramiku, ženske zlatne minđuše druge komade nakita, navodi se u saopšptenju. Nije jasno postoje li još ljudski ostaci.

Arheolozi jedva čekaju saznati više o otkriću, ali potrebno je više informacija prije nego što se ono može naučno evaluirati, rekla je za Live Sciencei Karen Rubinson, naučna saradnica s Instituta za proučavanje antičkog svijeta na Unverzitetu Njujork. Rubinson nije bila uključena u pronalazak, ali je stručnjak za arheologiju regije.

Na primjer, naučni zapisi i fotografije artefakata i petroglifa moraju biti objavljeni kako bi znanstvenici koji nisu uključeni u iskopavanja pravilno analizirali spomenik, rekla je Rubinson.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.