Abiznis

Kavarić: Vlada Rusima ponudila jedan euro da otkupi akcije KAP-a

Izvor

Takva ponuda Vlade zasnovana je na računici da je za opstanak fabrike potrebna subvencija od 22 miliona eura.

- Valjda je svima jasno da želimo da preuzmemo punu odgovornost oko KAP-a, naveo je Kavarić. On je kazao da razgovori sa ruskim partnertima nijesu dali rezultate ali da će Vlada istrajati u svojoj namjeri.

Vlada je nezadovoljna ruskim vlasnikom, dugovi KAP-a su oko 350 miliona eura od čega je država garantovala 130.

- Imamo mnogo razloga da budemo nezadovoljni. Situacija koju smo tokom prošle godine zatekli sa prethodnim menadžmentom je ekstremno loša i to je rezultiralo zahtjevom od strane Vlade da dođe do promjene menadžmenta. Novi menadžment koji je došao moramo priznati bavio se onim što je njegov posao a to je rezanje troškova, i smanjenju svega onoga što se treba smanjiti da bi ostvarili rentabilnost, kazao je ministar Kavarić.

Na pitanje koja je cijena opstanka KAP-a Kavarić kaže:

- KAP u ovom trenutku da bi živio sa dugovima nula, a dugovi nisu nula nego mnogo veći, treba da ima subvenciju otprilike 20 miliona eura godišnje. To je taj trošak koji je neophodan da bi KAP opstao.

U procesu raskida ugovora sa Rusima, kaže Kavarić, najbitnije je kretati se u okviru odredbi poravnanja.

- Kakav god raskid ugovora da se desi postoji tranzicioni period u okviru koga on mora da se realizuje, u kome mi prelazimo u proces preuzimanja KAP-a.

Jedan od uslova raskida je dugovanje KAP-a za struju. Kavarić kaže da su Rusi opomenuti i da im je ostavljeno vrijeme da plate taj dug.

- To je uslov ugovora, možemo svi da budemo nezadovoljni po trista puta, kazao je Kavarić.

Ugovor predviđa da u slučaju da država otplati 40 miliona eura garancija, sve akcije Rusa preuzimaju. Na pitanje da li će država tako ući u KAP ministar Kavarić navodi da to nije najbolje rješenje ali da je realno.

Na pitanje kolika je mogućnost da Rusi tuže Vladu arbitražnom sudu Kavarić kaže da država tu grešku neće dozvoliti i da će se striktno držati odredbi ugovora.

(foto: infobiro.gov.me)

Portal Analitika