Abiznis

Kavarić: Na jesen ćemo znati ko želi da istražuje naftu

Izvor

- Sva potrebna regulativa za ovu oblast je u finalnoj fazi. Učili smo u ovoj oblasti od najboljih, a to su Norvežani. Očekujem da će tender biti raspisan do kraja septembra. Posebni optimizam daje nam činjenica da je na javni poziv za iskazivanje interesovanja, koji je objavljen u Pobjedi, pismo o namjerama poslalo oko 20 kompanija, među kojima je pet od deset vodećih u ovoj oblasti, kazao je ministar ekonomije.

Kavarić podsjeća da su predstavnici ovih kompanija dolazili u Crnu Goru, među kojima Exxonmobil International Limited iz SAD-a kao i Statoil iz Norveške.

Pravu trku, uslovno rečeno, očekuju nakon raspisivanja tendera i promotivnih aktivnosti koje uključuju direktan kontakt sa preko 200 naftnih kompanija u svijetu.

Iz Ministarstva su Pobjedi takođe saopštili da su predstavnici četrnaest kompanija, od kojih četiri iz Sjedinjenih Američkih Država, po dvije iz Velike Britanije, Italije, koje su zainteresovane za istraživanje i eksploataciju gasa i nafte na crnogorskom podmorju, posjetili do sada sobu podataka nakon raspisivanja poziva za pokazivanje interesovanja za ovaj projekat.

Da li će i koja od ovih kompanija dostaviti ponudu i dobiti posao eksploatacije nafte i gasa u Crnoj Gori, tek će se vidjeti. Prije mjesec dana, tačnije početkom jula iz Vlade je najavljeno da će tenderom biti obuhvaćeno 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih.

Vlada je, podsjetimo, početkom jula usvojila fiskalnu politiku za proizvodnju nafte i gasa i odluku o broju i količini blokova koji će biti objavljeni u prvom tenderu.

Fiskalnom politikom definisana je nacionalna praksa za oporezivanje nacionalnog resursa. Uspostavlja se sistem koji podrazumijeva stabilne i izdašne prihode za državu, što znači 70 odsto profita kompanija koje budu ušle u ovaj posao. Naknada za naftu je progresivna i kreće se u rasponu od pet do 12 odsto proizvodnje, a ekstra porez na dobit je 59 odsto, objašnjeno je tada iz Vlade.

foto:seebiz.eu

Portal Analitika