Društvo

Iznenađen odlukom Apelacionog suda

Katnić o izmjenama tužilačkih zakona: Ruski nacionalisti ne mogu da podnesu da su poraženi

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su postojeći tužilački zakoni sjajni i da su doneseni uz sve preporuke potrebne na ovom nivou razvoja crnogorskog društva.

Katnić o izmjenama tužilačkih zakona: Ruski nacionalisti ne mogu da podnesu da su poraženi Foto: Foto: PR Centar
PobjedaIzvor

- Imajući to u vidu i koliko smo vremena potrošili da bi se donijeli ovi zakoni i da su naši zapadni prijatelji uložili ogromna sredstva i stvaranje SDT. Eliminisanjem svega toga, do čega bi dovele izmjene dva tužilačka zakona, dovele bi do toga da sve to propadne. Ni za 10 godina je nemoguće formirati jedan ovakav tim - rekao je Katnić.

On je govoreći o ostavci koju je ponudio rekao da se osjetio dogovornim "kao kapetan broda".

- SDT i specijalni policijski tim je jedna organizovana struktura koja garantuje građanima da će im prava biti zaštičena i da će vladavina prava biti na traženom nivou.

On je kazao da je cilj "retrogradnih ideja" da se to eliminiše i da se dovede "neki surogat" koji bi bio protiv vladavine prava.

GST je rekao da je sa premijerom Krivokapićem razgovarao i da mu je on poručio da Vlada nema mogućnost da spriječi donošenje zakona.

- Molio sam za pomoć i podršku vlade, u organizacionim elementima i predlaganju poboljšanja zakona. Zaključio sam da on nije u mogučnosti da utiče na zajkonodavno tijelo jer nema partiju. On me pozvao prije 4-5 dana i kazao da je sa njim razgovarao neko iz Demokata ili URE i da bi oni povukli zakone ako bi ja podnio ostavku - objasnio je Katnić.

Rekao je da je obećao da će se povući u privatnu praksu ako mu se da garancija o povlačenju zakona. - Sa najdubljim ubjeđenjem da je to najbolje za Crnu Goru - dodao je Katnić.

Na pitanje o reakcijama Evropske unije na najavljene promjene zakona, Katnije će rekao da je u EU nezamislivo da se zakoni mijenjaju protivustavno.

- Rešenja su samo u pravcu eliminisanja GST i Tužilačkog savjeta. EU je shvatila da su ovi zakoni zadnja brana nevjerovatnom upliv političkog u tužilaštvo - rekao je Katnić uz ocjenu da bi izmjene uticale na samostalnost tužilaštva.

Iznenađen odlukom Apelacionog suda

Rekao je da je iznenađen odlukom Apelacionog suda da na ponovno odlučivanje vrati slučaj pokušaja terorizma 2016. godine, ali da je poštuje.

Kazao je da je bilo pritisaka iz DF-a na ministra Vladimira Leposavića da da izjavu o donošenju Zakona o amnestiji.

On nije htio da komentariše obrazloženje Apelacionog suda u slučaju "državni udar". - Državni udar je u svakom slučaju bio terorizam u pokušaju. O tome vam ne mogu govoriti, sem da je potrebno da tužioci moraju da nastave da rade. 

Upitan da li je tačno će podnijeti ostavku ako tužilaštvo ne ispuni očekivanja u ovom slučaju, Katnić je kazao da je rekao da će podnijeti ostavku ako ne budu prvostepeno proglašeni krivim.

On je kazao da je Andrija Mandić u Skupštini pozivao kriminalne grupe da "malo popričaju sa njim". - Srećom to nisu uradili, i po mene i po njih jer smo više puta spriječili likvidaciju nekih od njih - kazao je Katnić.

Rekao je da ne zna za primjer da je optuženi za krivično djelo inicirao promjenu zakona kojim bi se smijenio tužilac. 

- Ruski naconalnisti i pripadnici ove kriminalne grupe su odlučni da se obračunaju sa SDT i svim onim koji su spriječili i učinili da terorizam ostane u pokušaju. Ne mogu da podnesu da su poraženi u imperijalističkoj aktivnosti i žele da ubuduće daju do znanja svakome ko bi štitio državu kako će da završi. Jedna od tih aktivnosti su ove posljednje promjene zakona - rekao je Katnić.

Portal Analitika