Crna hronika

Glavni specijalni tužilac kaže da je pomoćnik direktora UP čovjek od njegovog apsolutnog povjerenja

Katnić: Lazović jedan od najboljih policajaca na Balkanu

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, rekao je danas da je pomoćnik direktora Uprave policije (UP), Zoran Lazović, čovjek od njegovog apsolutnog profesionalnog i životnog povjerenja.

Zoran Lazović Foto: Foto: PR Centar
Zoran Lazović
N. D.
N. D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

„On je danas jedan od najboljih policajaca na Balkanu. Ako dođe do njegove smjene – a bojim se da će to biti veoma brzo – Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala izgubiće inspiratora i organizatora za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa. On je samo pomoćnik direktora i ništa više. Za sve što bude uslijedilo nakon eliminacije Lazovića i drugih – ali i za propast optužnica i za bezbjednost građana – odgovaraće oni koji to rade“, rekao je Katnić na zajedničkoj konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i UP.

Komentarišući optužbe Demokratskog fronta (DF), da je Lazović šef Veljka Belivuka, u Srbiji nedavno uhapšenog vođe navijačke grupe „Principi“, koja je navodno bliska tzv. „kavačkom“ kriminalnom klanu, Katnić je kazao da su u Srbiji znali sve u vezi Belivukove grupe, ali da su ga poslali u Crnu Goru da pogine.

„Nijesmo samo spasili Belivuka, već smo najmanje tri puta spasili život navodnom šefu „kavačkog“ klana, i najmanje tri puta i život šefu one druge, „škaljarske“ grupe, i najmanje tri puta onom iz Budve, s prezimenom na slovo K, ali i desetinama drugih... Postoji zvanična, ali i duboka država Srbija. U toj dubokoj postoje oni koji remete bratske odnose s Crnom Gorom. Sve su u Srbiji znali u vezi Belivukove grupe, ali su ga poslali u Crnu Goru. To su maniri jedne obrenovićevske Srbije. Plan je bio da Belivuk pogine ovdje, da se kaže da ne štitimo goste. Plan je bio da se bomba aktivira i da se nadležni crnogorski organi eliminišu“, istakao je Katnić i dodao da ovo nije prvi put da jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, „crta metu Lazoviću“. Glavni specijalni tužilac je rekao da je Lazović ugrožen, ali da će biti zaštićen kao i svaki drugi građanin.

Upitan kako gleda na kritike da je postupao selektivno i štitio bivšu vlast, Katnić odgovara da je SDT podnijelo 37 optužnica prema politički eksponiranim licima, da je njima obuhvaćeno 77 lica, od kojih je 76 iz doskora vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih koalicionih partnera, dok je, kako je rekao, optužen samo jedan političar iz sadašnje vlasti.

„Taj odnos sad je još drastičniji na štetu ovih iz DPS-a i njihovih koalicionih partnera“, podvukao je Katnić.

On kaže da je bivša vlast mogla eliminisati i njega i SDT, ali da je postupala u skladu sa zakonom.

„Zato sam jednom prilikom citirao određenim licima, a sad i vama to pominjem, jer vjerujem da ovi mlađi to nijesu pročitali – ima jedna narodna pjesma, ʼBuna protiv dahijaʼ i rečenica koja kaže: ʼDrumovi će poželjet' Turaka, a Turaka nigdje biti nećeʼ. Molim vas, i građane Crne Gore, da ne dođete u situaciju da poželite nešto što je prošlo, već da želite budućnost“, rekao je Katnić.

Iako je na današnjem presu prvobitno kazao da nije nudio ostavku na funkciju glavnog specijalnog tužioca, Katnić je naknadno naveo da je u situaciji kad su mu saopštili da bi njegova ostavka mogla odgoditi donošenje tužilačkih zakona, „to ponudio s najboljim uvjerenjem da ne postoji niko u Crnoj Gori ko može da stvori ovakav tim za narednih pet godina“.

„Šta bi se desilo s predmetima iz ovih optužnica? Koji bi tužioci, izuzev ovih o kojima govorimo, mogli da nastave ove predmete? To je cilj organizovanih kriminalnih grupa – da eliminišu SDT“, smatra on.

Katnić je naglasio da SDT podnosi optužnice za najteža krivična djela.

„Da li ćemo uspjeti u njima ili nećemo – tvrdimo da hoćemo. Tužilaštvo mora da se bori, a veliki vojvoda Mirko kaže da uvijek pobjeđuje onaj ko duže izdrži“, zaključio je Katnić.

Portal Analitika