Abiznis

Katnić: Razvojna banka, osnovana ranije, bila bi dio današnjih problema

Izvor

On je, odgovarajući na pitanje kako bi državna razvojna banka mogla da pomogne u situaciji da se, uprkos tvrdnjama o stabilnom bankarskom sektoru, svaki četvrti kredit ne vraća, kazao:  

- U ekonomiji nema besplatnog ručka i cijena se mora platiti prije ili kasnije. Podatak o izraženom učešću kredita koji kasne pokazuje da je kreditni rast u godinama prije krize bio neodrživ. Danas kao posljedicu imamo visok nivo kredita koji kasne, gubitke banaka i povećan oprez prilikom novog kreditiranja. Otežavajuća okolnost su negativni efekti krize koji su donijeli smanjenje vrijednosti imovine, nemogućnost realizacije brojnih projekata i povećanu nelikvidnost sektora privrede i stanovništva, kazao je Katnić, dodajući:

- Smatram da bi razvojna banka, da je osnovana prije nekoiko godina, danas bila dio problema, a ne rješenja. Privatne banke imaju za osnovni cilj da ostvaruju profite, a ipak je većina njih, uprkos iskustvu, znanju i procjenjivanju svog najboljeg interesa, ostvarila gubitak. Podaci i iskustvo pokazuju da su državne banke obično imale mnogo veće gubitke.

Portal Analitika