Abiznis

Katnić: Bolja naplata poreza u Baru

Izvor

- Zajednički smo konstatovali pozitivne procese koji se odvijaju, naročito u dijelu implementacije infrastrukturnih projekata u Baru, i da ti veliki projekti doprinose razvoju opštine. Pored ovoga, pozitivni su trendovi u ostvarenju budžetskih prihoda, u ljetnjem periodu tokom sezone, kao rezultat dobre turističke sezone ali i službenika koji se bave naplatom poreza, rekao je ministar finansija Milorad Katnić, nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Bar Žarkom Pavićevićem.

pedja2Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija je usaglasilo sa Opštinom Bar pitanje dužničko-povjerilačkih odnosa kao i budžetske okvire koji treba da važe u ovoj i sljedećoj godini.

- Prepoznali smo da je osim realizacije infrastrukturnih projekata, važna budžetska stabilnost, kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Tako će Crna Gora ostati atraktivna, kako turistička tako i investiciona destinacija, naveo je Katnić. Ministar finansija je dodao da se naplata budžetskih prihoda na nivou države, odvija prema planu.

Kao rezultat oštrije kaznene politike i pojačanog nadzora, samo u Opštini Bar, naplata poreskih prihoda u prvih 10 dana avgusta, porasla je za 35 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je po tom osnovu u istom uporednom periodu, u Opštini Ulcinj naplata porasla za 52 odsto. Na nivou cijele Crne Gore naplata poreskih prihoda, za period jun – avgust u odnosu na prošlu godinu veća je za 7 odsto.

Kao rezultat rigorniznijih kontrola postignuta je i značajno veća displina carinskih obveznika i špediterskih kuća, a takođe je istaknuto i da je pojačana kontrola rada „rent-a car“ agencija, koja je rezultirala pokretanjem postupka za naknadnu naplatu poreskog duga u iznosu od 65 hiljada eura.

Prihodi po osnovu akciza na kafu ostvareni su u skladu sa nivoom koji je projektovan, a prihodi po osnovu akciza na gaziranu vodu veći su za 85 odsto u odnosu plan, što ukazuje na to da ne postoje značajnije aktivnosti u sivoj zoni kada je u pitanju promet ova dva akcizna proizvoda.

Predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević je upoznao ministra finansija sa projektima koje treba da realizuju u Baru.

pedja4- To je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, za čiju će izgradnju tender biti uskoro raspisan. Raspisaćemo tender za prodaju zaleđa Kraljičine plaže, zajednički projekat opštine Budva i Bar, kao i projekat na Maljeviku.Tako da bez obzira na krizu, Bar bi mogao postati grad u kome bi se u narednih nekoliko godina realizovalo značajni turistički projekti, naveo je Pavićević.

Prvi čovjek Opštine Bar je kazao da je zadovoljan naplatom opštinskih budžetskih prihoda.

- Sa zadovoljstvom mogu kazati da se tekući budžet puni bolje nego što je planirano, dok se kapitalni budžet realizuje u manjem obimu nego što je planirano, naveo je Pavićević, dodajući da lokalna vlast sve čini da Slobodnu zonu valorizuju privuku investitore i otvore nova radna mjesta.

Portal Analitika