Svijet

Katastrofalne poplave širom svijeta: Najmanje 100 mrtvih

Izvor

Na sjeveru Indije u poplavama, izazvanim višednevnim olujnim kišama, najmanje 43 osobe izgubile su život.

Savezne države Utar Pradeš i Bihar su najteže pogođene poplavama, javile su svjetske novinske agencije.U Biharu su 22 osobe poginule pošto su vjetrovi srušili krovove kuća i oborili drveće i elekrične stubove. Na istoku Utar Pradeša, najmnogoljudije indijske savezne države, 21 osoba je izgubila život dok je 50 ljudi povrijeđeno. U velikom dijelu Utar Pradeša, koji se prostire na više od 243.000 kvadratnih kilometara, došlo je i do nestašica struje koje su trajale desetak sati.

Poplave u Tadžikistanu i Azerbejdžanu: U poplavama i klizištima izazvanim višednevnim obilnim kišama na jugu Tadžikistana poginulo najmanje 16 ljudi, a 40 nestalo, saopštile su vlasti.Najteže je pogođen region Hatlon, gde je uništeno ili oštećeno više od 1.500 kuća, poplavljeno više od 2.500 hektara oranica, srušeno 12 mostova i oštećeno nekoliko stotina kilometara puta.Prema prvim procjenama, šteta izazvana nevremenom dostiže 100 miliona dolara, preneo je Itar-tass.Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon obišao je juče najteže pogođena područja i obećao hranu i privremeni smještaj ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

U Azerbejdžanu se reka Kura izlila i potopila jedno selo zapadno od Bakua. Strahuje se da bi nivo vode mogao da se poveća.

Ne smiruje se nevrijeme u Kini: U olujnom nevremenu koje danima bijesni na jugu Kine život izgubilo najmanje 65 osoba, a 14 se vodi kao nestalo, saopštile su kineske vlasti.

Oluja, praćena obilnim pljuskom, uništila je 9.900 kuća i 100.000 hektara pod usevima, a posledice nevremena osjeća oko 2,5 miliona ljudi, preneo je Rojters.Kiša je izazvala poplave i pukotine u branama u provincijama Sečuan, Čongćing, Gujdžu, Đansi, Guangdong i Hunan.

Neke od ovih provincija su prije manje od mjesec dana bile pogođene najžešćom sušom koja je u poslednjih 100 godina zabilježena na jugozapadu Kine. Meteorolozi očekuju pljuskove i narednih dana.

Portal Analitika