Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Literatura

Djelo donosi širok spektar književnih formi, uključujući poeziju i prozu

Kapitalni prevod Voja Šindolića: Antologija pjesnika Beat generacije u izdanju OKF

Knjiga “Beat, Antologija pjesnika Beat generacije” koju je sa engleskog preveo i priredio Vojo Šindolić, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

 

Kapitalni prevod Voja Šindolića: Antologija pjesnika Beat generacije u izdanju OKF Foto: OKF
Portal AnalitikaIzvor

Antologija okuplja djela izrazitih pjesnika poput Allena Ginsberga, Gregoryja Corsoa, Garyja Snydera i Lawrencea Ferlinghettija, kao i istaknutih prozaista poput Jacka Kerouaca i Williama Burroughsa.

Kako su saopštili iz OKF-a, radi se o kapitalnom prevodu pjesnika i prevodioca Voja Šindolića, koja sadrži mnogobrojna i raznovrsna književna djela najvažnijih predstavnika Beat generacije. Beat generacija predstavlja neformalni pokret pisaca i umjetnika koji je nastao iz druženja nekolicine istomišljenika u Njujorku krajem 40-ih godina. Pokret je dosegao vrhunac sredinom 1950-ih godina, posebno kada su se ključne ličnosti Beat generacije poput Jacka Kerouaca, Neala Cassadyja i Allena Ginsberga preselile u San Francisko, gdje su postali poznati kao predstavnici pjesničke renesanse San Franciska.

Antologija“Beat, Antologija pjesnika Beat generacije” prikazuje širok spektar književnih formi, uključujući poeziju i prozu, i ističe karakterističan stil pisanja koji je obilježio Beat generaciju. Vojo Šindolić je preveo i priredio ovo djelo kako bi omogućio čitaocima da se upoznaju s ključnim djelima i autorima koji su oblikovali ovaj važan književni i kulturni pokret 20. stoljeća.

Beat generacija je postigla veliku popularnost početkom 60-ih godina, osobito zbog svog uticaja na savremeno društvo i način života. U svojim djelima, pisci Beat generacije su istraživali teme poput anarhizma, antifašizma, pacifizma, antirasizma, rušenja seksualnih tabua te su pokazivali interes za budizam i istočne religije.

Autor knjige, Vojo Šindolić, priredio je izbor pjesnika i njihovih pjesama, preveo ih te pratio s nužnim biografskim podacima kako bi čitaocima pružio cjeloviti doživljaj Beat generacije. Ova knjiga je rezultat njegovog vlastitog interesa, sklonosti i prevodilačkih sposobnosti.
 Važno je napomenuti da su pjesnici u ovom izboru često koristili osobitu pjesničku formu, s brojnim odstupanjima od pravopisnih normi engleskog jezika. 

To uključuje samovoljnu upotrebu malih i velikih slova, pravopisnih znakova poput zareza i tačaka te druge stilističke elemente. Ovakav pristup pruža jedinstvenu atmosferu i izražajnost njihovim pjesmama.

“Knjiga otvara prostor za daljnja istraživanja i interpretacije ovog književnog pokreta te podstiče buduće istraživače da donesu vlastite perspektive i doprinose beatničkoj književnosti.

“Beat, Antologija pjesnika Beat generacije” je vrijedno štivo za sve ljubitelje beatničke književnosti, pružajući uvid u bogatstvo i raznolikost književnih ostvarenja ovog iznimnog književnog pokreta”, navode iz OKF.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.