Društvo

Priznanje na samitu u SIngapuru

Kapetanu iz Bara uručena nagrada: Za Šehićev podvig čuo cio svijet

Kapetanu duge plovidbe Edin Šehić iz Bara uručena je međunarodna nagrada za bezbjednost na moru na samitu u Singapuru, pošto je prošle godine spasio 16 članova posade broda koji je tonuo u Gvinejskom zalivu.

Kapetanu iz Bara uručena nagrada: Za Šehićev podvig čuo cio svijet Foto: Pacific International Lines
RTCGIzvor

Barski kapetan sa svojom posadom broda Kota Suria sada je poobjednik godišnjih nagrada International Safety Sea Awards 2023, koje odaju priznanje izuzetnim naporima organizacija i pojedinaca, koji su odigrali značajnu ulogu u obezbeđivanju sigurnosti na moru.

Kako piše u obrazloženju, nagrada se dodjeljuje nakon spasilačke akcije broda koji je tonuo u Gvinejskom zalivu 9. aprila 2022. godine.

"Uprkos velikim bezbjednosnim rizicima na ovoj lokaciji, Kota Suria je nastavila sa misijom traganja i spašavanja. Nakon petočasovne potrage, uspjeli su da lociraju i uspješno okončaju misiju spašavanja svih 16 članova posade teretnog broda koji je tonuo. Kota Suria je nastavila svoje putovanje sedam dana kasnije nakon što se svih 16 spašenih članova posade bezbjedno iskrcalo u Kejptaunu u Južnoj Africi", navodi se u obrazloženju.

Nagradu je pored Šehića primio i generalni direktor PIL-a Lars Kastrup, a priznanja im je uručio Ishak Ismail, predsjednika Nacionalnog savjeta za pomorsku sigurnost na moru.

Godišnja konferencija "Međunarodna nedjelja bezbjednosti na moru" organizuje Pomorska i lučka uprava Singapura za promovisanje i unapređenje bezbjednosti na moru.

Zahvaljujući Šehiću, svi članovi posade iz Ukrajine, Rusije, Letonije, Filipina, Šri Lanke i Gane spašeni su tada bez većih povreda.

"Definitivno je da sam pojedinac nikako ne može biti u potpunosti zaslužan za uspješnost akcije spašavanja u Gvinejskom zalivu. Svakako je od presudnog značaja za sam ishod operacije bila spremnost posade, kao i timski rad. U skladu sa navedenim, čestitam svim oficirima i članovima posade 'Kota Suria' na zalaganju. Svi su bili na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije. Čvrst zagrljaj, suze i emotivan pogled tih ljudi pri prvom susretu nakon spašavnja zauvijek će ostati urezani u mom sjećanju", poručio je prošle godine za Portal RTCG kapetan Šehić.

Portal Analitika