Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Kalezić: Ukoliko bude formiran Odbor za praćenje inostranog uplitanja, vlast će ga opstruisati i banalizovati

"Režim Aleksandra Vučića se miješa kroz nekadašnji DF, dio Demokrata i PES"

Kalezić: Ukoliko bude formiran Odbor za praćenje inostranog uplitanja, vlast će ga opstruisati i banalizovati

Podrška partija parlamentarne većine za osnivanje Odbora za praćenje inostranog uplitanja u demoratske procese nije iskrena, jer su partije koje čine izvršnu vlast, glavni korisnici inostranog uplitanja, ocijenio je politički analitičar Danilo Kalezić.

Kalezić: Ukoliko bude formiran Odbor za praćenje inostranog uplitanja, vlast će ga opstruisati i banalizovati Foto: Gradski portal
StandardIzvor

Kada je riječ o stranom uplitanju, ističe da govorimo o Rusiji i Srbiji, te da tragikomično zvuče njihova verbalna i retorička podrška jednom takvom institucionalnom projektu.

„Režim Aleksandra Vučića se miješa kroz nekadašnji Demokratski front, dio Demokrata i Pokreta Evropa sad. Ruska pravoslavna crkva je ruski parlament, glavni instrument ruskog uticaja. Rusija sa svojim službama, paraslužbama i oligarsima koji upravljaju sa velikom količinom novca, finansira kampanje vladajućim partijama“, kazao je Kalezić za portal Standard.

Naglašava da posebno plaši što ta tema više nije u fokusu javnosti, iako, kako ističe, vidimo da je opet aktuelizovana tema državnog udara, koja je, smatra, najkonkretniji iskaz stranog miješanja u demokratske procese.

„Nijesu do te mjere neracionalni da režu granu na kojoj sjede, jer bi taj Odbor otvorio teme koje se ne tiču samo uplitanja Rusije i Srbije nego i načina na koji se to operacionalizuje. Odbor bi pružio i odgovore crnogorskoj javnosti na određena pitanja koja je opterećuju, kao što je na primjer situacija na Belvederu, a to sve stvari koji oni ne žele da otkriju, već da ih zamaskiraju i bježe od njih“, kaže Kalezić.

Prema njegovim riječima, iako Odbor bude formiran, neće imati nekog suštinskog značaja, jer će ga parlamentarna većina opstruisati i banalizovati, te samim tim neće dati konketne rezultate.

„Vjerujem da će se ova inicijativa pojaviti na skupštinskom sazivu, jer će je opozicija aktuelizovati, ali je opet sve u rukama parlamentarne većine. Oni imaju brutalno rješenje za to – da odbiju da se tako nešto formira. Alternativa tome je da dođe do formiranja i da ga onda opstruišu, odnosno da ga izbanalizuju, što su često radili i ranije“, projekcije su političkog analitičara.

Kalezić vjeruje da Odbor ne bi mnogo pomogao u sprečavanju inostranog uplitanja u demokratske procese, jer bi samo predlagao zakonske inicijative i podzakonske akte.

„Više smisla ima kao instrument aktuelizovanja jedne teme. Ipak, nijedan skupštinski odbor nema tu vrstu moći da može da nešto značajno mijenja“, ističe Kalezić.

Očekuje, pak da će prvo biti formiran Odbor za reformu izbornog zakonodastva. Tek nakon toga je, ocjenjuje, moguće razgovarati i o temi formiranja Odbora za sprečavanje inostranog uplitanja u demokratske procese.

Podsjetimo, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uputio je 22. novembra poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore ponovo inicijativu za obrazovanje Odbora za praćenje inostranog uplitanja u demokratske procese, pozivajući ih da se izjasne po tom pitanju.

Kako su saopštili, osnivanje takvog odbora i njegov aktivan rad bili bi jasna poruka da se Skupština, kao najvažnije političko tijelo, ne miri sa narušavanjem demokratskih procesa, bez obzira na to od koga ono dolazilo.

„Cilj je da ‘rasprave’ o toj temi, iz medijskih niša koje se formiraju na društvenim mrežama i u medijima bliskim politikama kojima ovi uticaji politički pogoduju, institucionalizuju i uozbilje, tj. da se vode na jedinom mjerodavnom mjestu – u Skupštini Crne Gore”, poručili su CDT-a, uz podsjećanje da je ovo treći put kako su poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore uputili inicijativu.

Portal Analitika