Društvo

Kalezić: Neophodna revizija granskog kolektivnog ugovora u kulturi

Izvor

Kalezić je na mjestu predsjednika Sindikata kulture zamijenio Blagotu Erakovića, koji je prije mjesec dana podnio ostavku, a dužnost prvog čovjeka sindikata kulture obavljao je od 2003. godine.

Eraković, ugledni reditelj je, podsjetimo, ostavku obrazložio riječima “da pošto je penzionisan ne želi da kao penzioner bude na čelu organizacije koja nastoji da na zadovoljavajući način uredi položaj zaposlenih u kulturi”.

Novi predsjednik Željko Kalezić naglašava da više od 1300 članova Sindikata kulture zaslužuje bolji status.

-Aktuelnim crnogorskim zakonodavstvom kultura je definisana kao društvena djelatnost od posebnog značaja, i zato bi trebalo da se ta činjenica na pozitivan način odrazi na položaj zaposlenih u kulturi – kaže Kalezić.

Pored revizije granskog Ugovora, novi predsjednik najavljuje i formiranje Stambenog fonda za zaposlene u kulturi. Činjenica je, kaže, da mnoge kolege nemaju riješeno stambeno pitanje, da čak i u penziju odlaze bez stana. “Zato ćemo predsjedniku Vlade i svim predsjednicima opština uputiti zahtjev da obezbijede besplatne placeve za gradnju, sa plaćenim komunalijama i građevinskom dozvolom, kao što su dobili i ostali granski sindikati”, naglašava Kalezić.

On ističe da će dopis biti upućen i Ministarstvu kulture i da će se tražiti da Ministarstvo svake godine uplaćuje izvjesnu sumu novca za izgradnju stanova, kao što to čine i ostala ministarstva. “Jedino Sindikat kulture nije imao ove beneficije i mi ćemo ih tražiti jer imamo pravo na to”, kaže Kalezić.

Novoizabrani predsjednik Sindikata kulture kao jednu od aktivnosti najavljuje i formiranje Fonda solidarnosti, koji bi pomogao socijalno ugroženim članovima.

Takođe, zahtjevaće, kaže, i preispitivanje opravdanosti transformacije institucija kulture, kao i striktno poštovanje zakona o kulturi.

-Svjedoci smo da se na čelu institucija nalaze i oni koji ne pripadaju oblasti kulture i mislimo da je zakon tu jasan. Kada to kažem mislim i na republičke i na opštinske institucije. Kada su opštine u pitanju veliki je problem što zaposleni u institucijama kulture ne primaju redovno plate, kaže na kraju Kalezić.

Portal Analitika