Komentar

Stav

Kako sam umro, a ostao živ!

Naravno, ovo je alegorijski naslov i molim vas nemojte slati saučešća. Možda je adekvatniji bio naslov - „Kako upokojiti crnogorski duh“ - ali nijesam toliko pretenciozan da svoja razmišljanja i osjećanja pripisujem cijeloj naciji.

Kako sam umro, a ostao živ! Foto: Pobjeda
Milorad PUSTAHIJA
Milorad PUSTAHIJAAutor
PobjedaIzvor

I nije to samo moja tužna emocija nego moje promišljanje našega stanja prosijano kroz sito erudicije i životnog iskustva omatorjelog knjiškog moljca. Prvu priliku da stvarno poginem ka’ čoek i junak imao sam na Belvederu kad je Jakob u War sobi Vlade iznio svoj nadmoćni stav o metodu neutralisanja belvederske pobune: „Pa šta ako pogine desetak Crnogoraca“. Moram priznati da statistička vjerovatnoća te moje pogibije u okviru desetak Crnogoraca nije bila velika, jer nas je bilo jako puno.

Osim toga, tadašnji premijer Zdravinjo je shvatio da skup kojim je predsjedavao i nije kompetentan za takve odluke, prvenstveno zbog odbijanja učešća u tome tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i šefa policije, a i ponižavajućeg učešća u tom skupu Milačića i vjerne mu ljube Praščevićke. Izgleda da je Zdravinjo među prvima shvatio da je Jakob limitiran, znate već kakav je drugi naziv.

Svaka čast Zdravinju: izgleda da mnoštvo negativnih posljedica intenzivne konzumacije rakije ne isključuje pozitivne efekte poput intuitivnih bljeskova i sposobnosti skenerskog viđenja kroz glavu čak i toliko neelokventnih likova poput Jakoba. Nažalost, stvar su u svoje ruke uzeli Dritan i BIA, izdajnički dio policije, komanda vojske i ANB-a i kriminalno-klerikalna naoružana kamarila iz manastira. Pa su izveli neviđeni i nezakoniti desantno-hemijsko-pendrekaški napad na cijelo Cetinje. Da li zbog nemoći, neorganizovanosti, djelimično i demagoško-revijalnih pobuda jednog dijela protestanata, nijesmo uspjeli u namjeri. Ali, Beveder stvarno nije pao. Ostao je kao zvijezda-vodilja patriotima i potmuli strah u umu izdajnika.

Očekivao sam da ćemo se na dan belvederske pobune okupiti na protestu na Cetinju kad ono Crnogorski zbor i kadrovsko resetovanje CPC. Nijesam prisustvovao jer sam ateista i ne smatram se pozvanim da kadriram u crkvi, ali bih se sigurno odazvao da smo se skupili da oborimo nezakoniti Temeljni ugovor sa Crkvom Srbije i postavimo autokefalni oltar pravi na kamen krvavi i povratimo državno vlasništvo nad sakralnim spomenicima kulture. A onda: obavijest o muzičko-poetskom recitalu posvećenom Belvederu.

Naravno, odoh na Cetinje očekujući iskru pobune i da ću sresti drugare koje sretoh uz belvederske vatre na Kruševu ždrijelu. I ništa mi se od željenog ne ostvari. Niti bi iskre niti sretoh mnogo saboraca. Samo rodoljubiva patetika i mnogobrojni pozdravi vladici Borisu, samo što mu nismo klicali hosana, hosana. Doživjeh to kao zadušnice Belvederu, te tu duhovno umrijeh a ostadoh živi montezombi. Bože, što nama treba da se desi pa da ustanemo? Normalnom slobodoumnom narodu bi dovoljan povod za oštre proteste pred Vladom i zahtjev za hitnu smjenu odlazećeg premijera bio ovaj sramni pokušaj organizovanja masovnih litija u Njujorku.

Možda je Ivo Vizin prvi Crnogorac koji je obišao svijet, ali je Dritan prvi u svijetu koji je to učinio nekoliko puta za godinu dana i to u tehničkom mandatu, u kojem je ovlašten samo za obične tekuće poslove. A zdravstvo i školstvo se raspadaju i cijene lete u nebo. Kažete: neustavno bi bilo smijeniti ga pobunom, a on je – a da ne trepne – učinio niz neustavnih i do granica kriminala nezakonitih i bizarnih stvari? Ne zanosimo se našom demokratijom. Možeš imati odličan Ustav i izborno zakonodavstvo, ali kada ne glasaju slobodni građani obezbijeđene egzistencije, već rulja na granici siromaštva, čiji goli život zavisi od stranačke milostinje po dubini i širini i avansnih bakšiša na dan izbora, onda ne postoji demokratija.

Kad su ti službe bezbjednosti pokorene od Srbije, kada te arogantni pop Džomić svako malo podsjeća da ima više klira SC u Crnoj Gori nego vojnika, kada se na Crnogorcima provodi aparthejd do te mjere da ne može nijedan Crnogorac biti u vladi, onda tu nešto stvarno smrdi. A da, i kad ti budućnost zavisi od toga hoće li te voditi Spajke ili Jakob ili Joko brifer i banalni demagog Bečić. Ili anestezirani tvitujući DPS sa genijalnom strategijom - ne trebamo raditi ništa, ovi su toliko loši da će nam kad-tad vlast sama pasti u krilo. A vrijeme teče i gazi nas i naše potomstvo. Možda jedino da promijenimo vjeru pa vjerujemo u milosrdne bogove Kvinte. Ma nek sve ide u tri lijepe paradigme.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Pavle_neregistrovani
13.09.2023. 08:47

Dragi gospodine Pustahija, vi kazete: "Bože, što nama treba da se desi pa da ustanemo?" A ne prepoznajete nacin na koji CG pocinje da se dize! Put je CPC! Jedini put koji nam se " otvara". Politicari nijesu u stanju da nas izvedu iz trenutne situacije, ali nasa CPC jeste. Pitacete kako? Smjenom starog Mitropolita, ciji rad kada se sumira, svodi se na veliku stetu nanetu nasoj Crkvi, Opstecrnogorski Zbor je izabrao novog Mitropolita Borisa, koji ima veliki zadatak: sakupljanje Crnogoraca, sticanje autokefalnosti CPC i najzad izbacivanje SPC iz zemlje kao protivdrzavnog elementa. To je nacin na koji ce Crna Gora opet biti svoja na svome. Iako ste ateista, put CPC se poklapa sa putem oslobodjenja nase majke CG. Zato podrzimo obnovljenu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu!

10
1
P PustahijaM_neregistrovani
13.09.2023. 13:55

@Pavle_neregistrovani Poštovani gospodine Pavle.. A onda buknu sukob u CPC i to ne teološko-kanonske prirode nego nešto slično sukobu Kavačkog i Škaljarskog klana, ili tuči mahaluša na ulici sa čupanjem kose i bucanjem odjeće, uz vulgarne povike. Pričaju da je i srpska BIA jedan od autora scenarija i režije ove sramotne predstave. Mora da su prepisivali iz romana Pop Ćira i pop Spira od Stevana Sremca. I ništa ne pomažu Kanoni ni Statut CPC ni Sinod. Ne znam bi li pomoglo da malo međusobno propovijedaju o miru Božjem i ljubavi i praštanju. Ili je to predviđeno samo za brave iz vjernoga stada. Na kraju je „nađeno“ rješenje 03.09. 2023. na Dvorskom trgu na Cetinju biće organizovan Opštecrnogorski zbor koji će da raščini mitopolita Mihaila i pošalju ga u penziju. I onda se postavlja pitanje ko je od ostatka klira „Aksios“ da ga zamijeni. Po meni niko i svi koje je on rukopoložio na visoke crkvene dužnosti treba da odu sa njim.

3
2
P PustahijaM_neregistrovani
13.09.2023. 14:04

@Pavle_neregistrovani Ispada da je mirjanin gospodin Glendža jedini koji bi mogao nastaviti voditi CG. Ili da mirjani koji stoje iza ove smjene preuzmu crkvu jer tu o Bogu, teologiji, kanonima i metafizici nikad nije ni bilo zbora. Toliko s pozicija nacionalnog Crnogorca i ateiste i poštovaoca građanskog Ustava i crkvenih kanona.

2
1
P Pakleno_neregistrovani
13.09.2023. 15:21

@PustahijaM_neregistrovani Bas zalosno da tako gledste na CPC. Ko ne cijeni CPC ne moze ni da voli Crnu Goru, niti njen narod- Crnogorce. To sto pljujete po CPC, pljujete i po njenom Svetom Vladici Petru Cetinjskom i sto kazete da tu nikad nije bilo crkve, lazete, jer je bilo 600 godina CPC. Ali Crkva nije za vas. Zna se dje cete vi.

4
2
m milica_neregistrovani
13.09.2023. 06:14

Savršen tekst, na našu veliku žalost, živa istina....Dugo traje ova "klinička smrt"....nek su nam đeca živa i zdrava, nek se u pamet daju, da miču ovu ološ izdajničku sa grbače....

20
1
K Konik_neregistrovani
13.09.2023. 06:11

Milorade, sve ti je tačno od a do š. Pozdrav!

19
1
K Kortomalteze_neregistrovani
13.09.2023. 06:04

Nije nam u genima da lamentiramo nad tuznom sudbinom,nego da ponosno ustanemo,i borimo se za dostojanstvo i slobodu.

21
0
C CrnaGora_neregistrovani
13.09.2023. 05:42

Tri stvari su mi važne: iskrena vjera u Boga, roditelji i CG. Da me je neko pitao koliko za tebe vrijedi CG, odgovorila bi-mnogo neopisivo mnogo. Pa eto ovo sto se dešava CG tek sad vidim da CG volim više, neopisivo još više nego sto sam ikada pomislila ili rekla. I u tu skupstinu treba da ulaze ljudi koji iskreno vole CG. Da je vjecna CG.

28
2
E Exactly_neregistrovani
13.09.2023. 06:09

@CrnaGora_neregistrovani Patriotska patetika.

0
22
A Anthropos_neregistrovani
13.09.2023. 06:49

@Exactly_neregistrovani - Bolja je "patriotska patetika" od Izdajničke pizme i loše savjesti?

20
2
P Poenam_Dei
13.09.2023. 05:34

A vrijeme teče i gazi nas i naše potomstvo... Tragična istina sadašnjeg trenutka

25
2