Zanimljivosti

Kako provjeriti da li polovni automobil ima vazdušne jastuke

Preko OBD konektora i dijagnostičkog uređaja može se utvrditi je li vazdušni jastuk (airbag) ispravan ili neispravan te je li uopšte ugrađen, a "crash data" otkriva i je li auto imao udes.

Ilustracija Foto: Unsplash
Ilustracija
autoportal.hrIzvor

Pri udesu, čak i manjeg intenziteta, ako se otvori vazdušni jastuk (airbag), odnosno jastuci, cijena popravke "leti u nebo".

Naime, uz sklop vazdušnog jastuka i njegovu oplatu u volanu ili armaturi, treba izmijeniti i sistem za aktiviranje te elektronički-inercijski senzorski sistem i upravljački elektronički modul.

Ako se sve ne napravi kako treba, na instrumentnoj ploči gori lampica sistema vazdušnog jastuka. Ali, kako su veliki troškovi u pitanju, mnogi potom, radi "štednje", kod električara trajno ugase signalnu lampicu, a u kućište vrate iskorišten vazdušni jastuk i stave samo novi plastični pokrov.

Dešava se i da se iz automobila koji se prodaje, pogotovo ako ide u izvoz, skida ispravni vazdušni jastuk, s aktivacijskim i senzorskim sklopom, prodaje na "crnom" tržištu i "pro forma" ugrađuje već iskorišteni. Dakle, pri kupovini polovnog provjerite i tu mogućnost.

Provjera se najbolje obavlja u ovlaštenom servisu ili kod dobrog autoelektričara, na dijagnostičkom uređaju.

Dijagnostički uređaj se spaja preko OBD priključka te se unošenjem podataka o proizvođaču i vozilu ulazi u bezbjednosni sistem, koji jasno pokazuje je li vazdušni jastuk ispravan ili neispravan, odnosno je li "fejk" ugrađen već iskorišteni (aktivirani).

Preko "crash data" uz to se može provjeriti je li automobil imao sudar.

Zaključak

Pri kupovini polovnog auta ne idite "grlom u jagode". Uz sve bitne provjere, karoserije, podvozja, motora, prenosa…, provjerite i stanje vazdušnih jastuka. Važno je, jer o tome, u sudaru, zavise životi vas i putnika u autu. Ako ste prevareni, popravak je skup, izlažete se neugodnostima pri traženju odštete, a ishođenje pravde na sudu dugotrajno je i neizvjesno te zahtjeva početna ulaganja, za advokata i tužbu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
a airbag_neregistrovani
02.11.2022. 09:46

Zaletis ga u neki zid i ako se jastuci aktiviraju znaci da ih ima .

1
0