Region

Borac za čistu rasu

Prilog odlikovanju SPC: Kako je Orban branio hrišćanske vrijednosti

Dugo već i sve glasnije konzervativne organizacije i njihovi pobornici pozivaju se na – tradicionalne vrijednosti. Pod njima se, međutim, uglavnom skrivaju mizoginija, diskriminacija po raznim osnovama, a katkad i neskrivena mržnja prema drugačijem.

Prilog odlikovanju SPC: Kako je Orban branio hrišćanske vrijednosti Foto: Foto: M. Zoltan
M.P.
M.P.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, danas smo doznali i kako sve to, samo u još drastičnijem obliku, jesu i – hrišćanske vrijednosti. Sudeći po SPC, koja je danas odlikovala premijera Mađarske Viktora Orbana, odbranu tih vrijednosti uglavnom predstavlja rasizam, brutalna ksenofobija, kršenje ljudskih prava, podsticanje mržnje, pa i - kako su to pojedini doskorašnji Orbanovi saradnici ocijenili - nacizam.

No, davno se još mađarski premijer samoproglasio “braniocem hrišćanstva”, poručujući prije četiri godine kako je posljednja nada Evrope – hrišćanstvo.

“Nema slobode i nema evropskog života bez hrišćanske kulture”, znao je reći.

A na kakve to načine mađarski desničar ‘brani hrišćanstvo’?

Progon i mržnja prema migrantima, muslimanima i Romima

Orban je možda i najradikalniji evropski lider kada je u pitanju kampanja protiv migranata, koja bi se u slučaju Mađarske mogla okarakterisati i kao svojevrstan sadizam.

Tako je Orban znao reći kako su izbjeglice sa ratom zahvaćenih područja, zapravo, ‘muslimanski osvajači’, ‘prijetnja za budućnost zemalja centralne Evrope’, a ovog je ljeta govorio i o ‘očuvanju civilizacije’.

Hrišćanstvo u Evropi od izbjeglica iz Sirije i daljih krajeva tako je Orban ‘branio’ žicom i naoružanim vojnicima, iza čega ostaju brojna svjedočanstva o teroru nad nevoljnicima.

Ni manje brojni narodi u samoj Mađarskoj nijesu bili pošteđeni tokom Orbanove vladavine, a naročita mržnja sijana je prema Romima. Nije bilo davno kada je jedan od osnivača Orbanovog Fidesza putem štampe poručivao kako su Romi “životinje”, te da “životinje ne treba da postoje i da to što prije mora da se riješi, i to odmah, svim raspoloživim sredstvima”.

Zamjerao se Orban nedavnim izjavama i mađarskoj Jevrejskoj zajednici.

Nacistička izjava o čistoj rasi

Zato i nije naročito čudilo kada je u julu u Rumuniji pred medijima otišao korak dalje i faktički promovisao ideju – čiste rase.

“Mi Mađari nijesmo miješana rasa… i ne želimo da postanemo miješana rasa. Države u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani više nijesu nacije“, kazao je on tom prilikom.

I to je bio čist nacizam. Upravo je tako Orbanov govor okarakterisala i Žuža Hegeduš, koja je decenijama bila Orbanova saradnica, a koja je nakon takve izjave podnijela ostavku.

Gdje su porodične vrijednosti, tu je urušavanje prava LGBT zajednice

I Orban zna povremeno pomenuti kako se bori za ‘porodične vrijednosti’, takve je poruke slao i tokom ovogodišnje kampanje uoči parlamentarnih izbora, na kojima je koalicija koju je predvodio osvojila 135 od 199 mandata.

A gdje su ‘porodične vrijednosti’, tu je i borba protiv LGBT zajednce i njihovih prava. Mađarska je proteklih godina zbog toga bila često na meti žestokih kritika, no nije se Orban mnogo osvrtao na to. U mađarskom parlamentu je usvojen takozvani anti-LGBT zakon, dok je premijer Mađarske glasno poručivao “ugrožena je budućnost naše djece, a mi nemamo pravo na povlačenje”.

Sjećamo se, uostalom, prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u fudbalu, na kojem je mađarska reprezentacija nailazila na salve zvižduka gledalaca upravo zbog Orbanove državne anti-LGBT politike.

Može se o Orbanovim porukama, pa i ciljnim grupama protiv kojih su one bile usmjerene, pisati još dugo, no o tome kakvu politiku vodi, možda smo najbolje vidjeli prošlog mjeseca, kada je u Teksasu dočekan sa oduševljenjem na najuticajnijem skupu američke desnice.

Apelovao je tada na publiku u Dalasu da se bori za “hrišćanske vrijednosti”, velilčao je svoje antiimigracione poduhvate, obračun sa ljevicom, restrikcije prava LGBT populacije, dok je liberale nazvao – “zlikovcima”.

Izlaz na more – tiha patnja

Kao i svi desni populisti, i sam je Orban sklon ‘maštanju’ o većoj teritoriji, a naročit bijes izazvao je prije dvije godine kada je, povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, otkrio spomenik na kojem piše “Rijeka – Mađarska do mora”.

Godinu ranije, objavio je fotografiju sa partijskog skupa, a iza stola je dominirala grandiozna karta ‘Velike Mađarske’. Ove godine je, u kontekstu rata u Ukrajini, poručio i kako Mađarska ne bi imala problema sa embargom na uvoz nafte da joj – “nijesu oduzeli more”.

Na mapama ‘Velike Mađarske’, koju katkad promoviše i sam Orban, nalaze se i djelovi današnje Srbije. No, zvanični Beograd, ali ni SPC, očito nemaju naročitih problema sa tim.

Dodjela ordena u doba bune protiv Europrajda

Zanimljivo je kako je SPC orden Orbanu uručila u jeku ‘odbrane srpskog društva’ od održavanja Europrajda. Konzervativci u Srbiji, takođe, održavanje tog događaja vide kao ugrožavanje budućnosti, potomstva, porodice i tako dalje. "Dalje ruke od naše djece" pisalo je na transparentu na nedavnoj litiji u Beogradu, dok su se u pozadini vijorila platna sa portretima Draže Mihailovića i Vladimira Putina.

Ironija je u tome što je i sam Viktor Orban karijeru počeo kao izraziti liberal. No, po gubitku vlasti 2002. godine, snažno je prigrlio desni populizam, vremenom okrećući kurs Fidesza u tom pravcu.

No, retorika mržnje danas više i nije nešto što će naići na osude i ograđivanje. Naprotiv. Za nju se, što smo vidjeli i danas, dodjeljuje – ordenje.

Portal Analitika