TV / Film

“Oh, Canada” prikazan u Kanu

Kakav je novi Šrejderov film sa Umom Turman i Ričardom Girom: Kritika baš i nije oduševljena

Među dosad prikazanim filmovima u Kanu, jedan od onih koji su privlačili najviše pažnje bio je “Oh, Canada”.

Kakav je novi Šrejderov film sa Umom Turman i Ričardom Girom: Kritika baš i nije oduševljena Foto: Getty
Portal AnalitikaIzvor

Novo ostvarenje Pola Šrejdera, premijerno prikazano u petak, publika je naročito iščekivala zbog toga što u njemu glavne uloge tumače Uma Turman i Ričard Gir. Pritom, riječ je o prvoj saradnji Šrejdera i Gira nakon pune 44 godine i filma “American Gigolo”.

I nakon prikazanog filma – reakcije baš i nijesu najsjajnije. Zapravo, poznati Guardianov kritičar Piter Bredšo razočaran je onim što je vidio.

On navodi kako je u pitanju “zbrka, antiklimaktičan i neobično bestrasan film”.

Sa druge strane, Indiwire je filmu dao ocjenu “C”, ističući kako će “publika nakon nekog vremena ostati zbunjena najeksperimentalnijim i najotuđenijim djelom Pola Šrejdera”.

Kada je u pitanju sama priča, već smo pisali o njoj - riječ je o adaptaciji romana “Foregone” Rasela Benksa. Šrejder je filmom upravo i želio da oda počast Benksu, koji je preminuo prošle godine, a sa kojim je bio veliki prijatelj.

Riječ je o drami u čijem je središtu književnik i ljevičar Lionard Fajf, koji je na ivici smrti. U filmu je zastupljena njegova sadašnjost, ali i djelovi iz mladosti, kada je odlučio da pobjegne iz Amerike u Kanadu kako bi izbjegao regrutaciju za rat u Vijetnamu.

Pored Ume Turman i Ričarda Gira, jednu od uloga tumači Džejkob Elordi.

Portal Analitika