Region

Kacin: Postignut je dogovor Beograda i Prištine o Kosovu

IzvorNa molbu, da pojasni svoj stav, Kacin je rekao:

"To je pitanje na koje smiju i moraju davati odgovore samo predstavnici Srbije. Oni su se dogovorili, u dijalogu s Prištinom, oko načina predstavljanja Kosova. Ja bih, ipak, dao mogućnost premijeru Srbije Ivici Dačiću da, poslije njegove posjete Briselu iduće sedmice, on najavi šta i kako. Ja to nisam tumačio ni u Beogradu, a ne bih ni danas", kazao je Kacin za agenciju Anadolija.

Naglasio je da je srbijanski premijer, odgovarajući na upit opozicije, u Skupštini Srbije  objasnio "da nas dvojica nismo ni spomenuli taj dogovor s Kosovom, niti smo ga sklopili".

"Moja izjava je jasna. Ja sam rekao da je dogovor o načinu predstavljanja postignut. No, mediji u Srbiji nisu dorasli trenutku, pa su izjavu reinterpretirali na način da je to dogovor između mene i premijera Dačića!? To nije istina. Ja sam novinarima odgovorio da to pitanje trebaju postaviti svojim predstavnicima. Mi pozdravljamo namjeru Srbije da bude prisutna na multilateralnim sastancima. To je sve. Oko toga nema smisla više raspravljati. Srbija mora više komunicirati s domaćom jasnošću, pa će tako i mediji biti u boljoj poziciji da prenesu poruku i da prate taj proces", smatra Kacin.

Premijer Dačić je u srbijanskim medijima oštro konstatirao kako i Kacin mora "sniziti ton", te da je "alergičan na lekcije". Kacin o tome za AA kaže da su se on i Dačić "u potpunosti razumjeli".

"Te tvrdnje premijera Dačića shvaćam kao poruku koja je upućena za domaće potrebe. Ako ste pratili posjetu zamjenice premijera Suzana Grubješić Evropskoj komisiji, tamo su upućene jasne poruke. Komisija je sve jasno rekla i treba sačekati da gospođa zamjenica premijera, kada se vrati u Srbiju, brifira srpsku javnost. Mislim da tu više neće biti različitih tumačenja bilo čega", istakao je Kacin.

Osvrnuvši se na činjenicu da je u Srbiji gotovo tragično dočekana činjenica da ta država ove godine neće dobiti datum početka pregovora o ulasku u Evropsku uniju (EU), Kacin je dodatno objasnio.

"Ja sam dobio pitanje da li će Srbija u ovoj godini početi pregovore s EU. Moj odgovor je bio da sigurno neće! Da li će u ovoj godini  dobiti datum početka pregovora, to je već možda drugo pitanje. Ali, iz svega što je rekao komesar za proširenje EU Stefan File, možete zaključiti mnoge stvari. Prije svega, izvještaj Komisije će izaći. Ja sa veoma jasno poručio svim mojim sagovornicima i sagovornicama da ćemo izvještaj o napretku Srbije usvojiti u Evropskom parlamentu  kada bude stvoren toliki napredak da će to biti od pomoći Srbiji da dobije datum početka pregovora. To svi razumiju u Srbiji", govori Kacin.

Kacin je prilikom jučerašnje posjete Crnoj Gori konstatovao da ona predstavlja pozitivan primjer regionu.

"Za Crnu Goru i za sve njene susjede, uključujući BiH i Srbiju, veoma je značajno kada i koliko Crna Gora kvalitetno i brzo napreduje u dva najkompleksnija i najteža poglavlja u procesu približavanja EU. Ništa nije dogovoreno sve dok nije sve dogovoreno. Ništa nije dogovoreno dok ova dva poglavlja nisu zatvorena. Zato je njihov uspjeh ohrabrenje za sve druge da i oni mogu napredovati, ako i kada se tome u potpunosti posvete. Mi se nadamo da ćemo na osnovu napretka u ova dva poglavlja vidjeti i mogućnosti da se u budućnosti otvore i druga poglavlja. Ne samo da se otvaraju, već i da se neka manje komplikovana zatvaraju. To bi bila najbolja pomoć ne samo Crnoj Gori, već i svima koji žele slijediti njihov put. Bilo bi to od velike pomoći i za institucije EU koje prave potez širenja EU, a kako bi se evropskoj javnosti predočilo da je to još uvijek pravi put i da na tome treba ustrajati", kazao Kacin.

Stalna stranačka sukobljavanja, blokade i zastoji u reformskoj procesu, podvukao je Kacin, idu na štetu BiH.

"Nažalost, klima se ne popravlja. Ali, se nadam da će neki pozitivni odjeci iz regiona imati pozitivan utjecaj i na BiH. Nadam se da će svojim potezima i Srbija poslati jasnu poruku da BiH treba u potpunosti biti odgovorna prema sebi i svojoj evropskoj budućnosti", konstatovao je Kacin.

Na molbu da prokomentira proces rehabilitacije vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića, te kakve poruke takvom politikom Srbija šalje regionu, Kacin je rekao da o tome ne želi govoriti dok se premijer Dačić ne vrati iz posjete Briselu.

"Ja ne želim davati nikakve poruke, a još manje instrukcije po tom pitanju. Taj proces je krenuo odavno. Nova koalicija u Srbiji je formirana tek nedavno, još se uhodava i ja mislim da njima treba dati mogućnost da se opredijele oko tog procesa. Tu imaju priliku da jasno kažu koliko su posvećeni i privrženi vrijednostima na kojima se bazira Evropska unija", rekao je Kacin.

Portal Analitika