Svijet

Kačinjski: Krivci za nizak natalitet u zemlji – Poljakinje koje mnogo piju

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski otkrio je ovog vikenda krivca za bijelu kugu i to što se u Poljskoj rađa malo djece - Poljakinje koje se do 25. godine života zabavljaju i piju isto kao njihovi vršnjaci.

Kačinjski: Krivci za nizak natalitet u zemlji – Poljakinje koje mnogo piju Foto: AFP
BetaIzvor

„Ako se nastavi tako da do 25. godine devojke, mlade žene piju isto koliko njihovi vršnjaci, djece neće biti. Zapamtite, muškarac da postane alkoholičar mora da pije pretjerano 20 godina, a žena samo dvije“, rekao je Kačinjski u susretu sa žiteljima Elka u sjeveroistočnoj Poljskoj.

Kačinjski, koji je neoženjen i nema djecu, objasnio je da nije za prerano materinstvo jer i žena mora da sazri da bude dobra majka, ali da ako se djevojke budu zabavljale i pile, djece neće biti iako su ona, kako je rekao, potrebna Poljskoj, a rađa ih se suviše malo, javila je televizija TVN24.

Konzervativci Kačinjskog su došli na vlast na izborima u jesen 2015, između ostalog i zahvaljujući obećanju programa pomoći 500+ kada porodice za svako dijete dobijaju mjesečni dječiji dodatak 500 zlota, što je oko 100 eura, a bilo bi izuzeto od oporezivanja.

Program je najavljen kao efikasan način da se u Poljskoj poveća natalitet i suzbije bijela kuga, ali i sam Kačinjski priznao je posijle nekoliko godina da taj efekat ni izdaleka nije postignut.

„Djeca nisu samo materijalno pitanje, već jednostavno pitanje određenog raspoloženja, prije svega žena, jer žene rađaju djecu“, rekao je Kačinjski u Elku. Obećao je da će poljske vlasti nastaviti sa novčanom podrškom porodicama ako to dozvoli budžet, kao i izgradnjom stanova i nastojanjima da se savlada kulturološki otpor Poljakinja da rađaju djecu.

Ogorčeni komentari na društvenim mrežama

Svaljivanje krivice na poljske djevojke da navodno piju i zabavljaju se i da zato ne rađaju djecu izazvalo je odmah ogorčene komentare na društvenim mrežama.

„Naravno. Djece će biti manje. Zato što idete na ruku građevinskim firmama, a stan je luksuz. Jer plate su realno u padu. Jer se žene boje da zatrudne sa ovakvim zakonima“, poručio je na Tviteru jedan od lidera poljske ljevice Adrijan Zandberg.

Uz dodatak 500+ poljski konzervativci pokušavaju da natjeraju Poljakinje da rađaju i neprestanim pooštravanjem ionako restriktivnog zakona o abortusu, jednog od najrestriktivnijih u svijetu, kada je Poljakinjama vještački prekid trudnoće dozvoljen samo ako je ugrožen život ili zdravlje trudnice ili ako je trudnoća plod zločina – silovanja ili incesta.

Od presude Ustavnog suda koja je stupila na snagu u januaru 2021. Poljakinje više nemaju pravo da im ljekar prekine trudnoću zbog toga što je teško oštećen plod ili će beba pošto se rodi uskoro umreti u bolovima i patnjama, što je do tada bio glavni povod za abortus. Kačinjski je tada objašnjavao da ta djeca moraju da se rode kako bi bila krštena pa sahranjena.

Prema zvaničnoj statistici, broj legalnih abortusa sveden je na 107 tokom prošle godine, dok je prije izmjena u Poljskoj bilježeno oko 1.070 abortusa, a nevladine organizacije koje pomažu ženama računaju da se realno obavi oko 150.000 abortusa godišnje, nelegalno u samoj Poljskoj ili u inostranstvu.

Dvije trudnice preminule su u poljskim bolnicama od sepse zato što su se ljekari plašili da uklone plod iako je ženi bio ugrožen život, a čekali su da plod umre.

Takođe prošle godine, podnijete su 382 krivične prijave za nelegalni abortus ili pomaganje, dok je 2020. bilo 37 prijava, a mnoge Poljakinje koje bi htjele djecu ne skrivaju da se plaše jer ako nešto krene po zlu preostaje im samo odlazak u inostranstvo gdje bi ljekari obavili intervenciju ili pak nelegalni abortus.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.