Politika

Crnogorski mediji prenijeli nepostojeću izjavu Dika Durbina

Kabinet američkog senatora: Durbin nije dao izjavu nijednom crnogorskom mediju

Upoznati smo sa tim da je postojao članak koji je objavio njegove komentare, ali izvještavanje nije tačno – rekla je Pobjedi Durbinova portparolka

Kabinet američkog senatora: Durbin nije dao izjavu nijednom crnogorskom mediju Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Crnogorski mediji prenijeli su nepostojeću izjavu američkog senatora iz redova Demokrata Dika Durbina, u kojoj se između ostalog tvrdi da Vašington zna sve o destabilizaciji Crne Gore, te da Beogradu i Moskvi to neće poći za rukom.

- Američki senator Dik Durbin, nije dao nikakav intervju ili izjavu za crnogorske medije – saopšteno je Pobjedi iz kabineta senatora Durbina, čiju su navodnu izjavu Skala radija prenijeli mediji u Crnoj Gori i regionu.

U tekstu se dodaje da Durbin tvrdi da Vašington sve zna o destabilizaciji Crne Gore, "a na taj način NATO i EU", koju čine Srbija i Rusija i odlučno poručuje da Beogradu i Moskvi to neće poći za rukom. Durbin najavljuje mogućnost da potpredsjednica Kamala Haris ili neko iz Stejt departmenta posjeti Crnu Goru i prenese tu poruku aktuelnoj vlasti u Podgorici, ali i Srbiji, Rusiji i Kini.

U pomenutom tekstu se navodi i da Durbin tvrdi da SAD “znaju za ulogu SPC, državnog vrha Srbije preko svojih agenata iz BIA, među kojima ima i istaknutih pojedinaca iz nove vlasti u Crnoj Gori”

- Znamo u Vašingtonu i za ogromne količine novca koje su preko SPC ubačene iz Srbije i Rusije, sve u cilju destabilizacije Crne Gore, a na taj način i NATO I EU. Svjesni smo potpuno da zvanični Beograd pokušava izazvati u Crnoj Gori situaciju, kakvu je već izazvao u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu 90-ih godina prošlog vijeka. Ta im namjera neće poći za rukom"- rezolutan je jedan od najuticajnijih američkih senatora! – piše u tekstu Skala radija, koji su između ostalog prenijeli i CdM, Antena M, portal Standard, Novosti.rs…

Upoznati sa člankom

Iz kabineta senatora Durbina tvrde da im nije poznato da je Durbin davao komentare crnogorskoj štampi.

- Upoznati smo sa tim da je postojao članak koji je objavio njegove komentare, ali izvještavanje nije tačno – rekla je Pobjedi Emili Hempsten, Durbinova portparolka.

Upitana da pojasni da li to znači da Durbin nije dao izjavu ni Skala radiju, iz kabineta senatora kažu da “senator Durbin nije dao nikakvu izjavu crnogorskom mediju „Skala radio“ ili bilo kojim drugim medijima u zemlji”.

Mandić: Nisam imao razlog da sumnjam u autentičnost članka

Pobjeda je kontaktirala i direktora Skala radija, Slavka Mandića povodom objavljenog teksta.

Mandić tvrdi da se radi o članku njihovog dopisnika iz Sjedinjenih Američkih Država, u koji, kako kaže, nije imao razloga da sumnja.

-On (dopisnik) tvrdi da je izvještaj autentičan, te da za članak postoje tonski i video dokazi, koji čekaju na autorizaciju, tako da mi nije padalo na pamet da može da ne bude tako – rekao je Mandić Pobjedi.

Mandić kaže i da je spreman da objavi demanti ukoliko se ispostavi da izvještaj nije tačan, te da bi krivotvorenjem izvještaja, njegov autor snosio posljedice. Ipak, očekuje da će se dokazati da je izvještaj autentičan.

Dopisnik Skala radija, koji je potpisnik teksta, je Mirsad Jahović, predsjednik udruženja iz dijaspore SAD CG US Global.

Jahović je nedavno tvrdio da je napadnut u Čikagu, kada je, kako je rekao, nepoznata osoba pucala na njegov kamion. Jahović je tada kazao kako sumnja da je napad organizovala osoba iz Njemačke koja mu je upućivala prijetnje zbog njegovih negativnih ocjena o litijama i organizovanja sahrane mitropolita Amfilohija.

Portal Analitika