Svijet

Optužen za davanje mita

Južnokorejski parlament ukinuo poslanički imunitet vođi opozicije

U iznenađujućem potezu, Nacionalna skupština Južne Koreje, koju kontroliše opozicija, izglasala je u četvrtak 21. septembra da se vođi opozicije ukine poslanički imunitet, što bi moglo da vodi ka njegovom hapšenju zbog optužbi za korupciju.

Južnokorejski parlament ukinuo poslanički imunitet vođi opozicije Foto: UGC
RSEIzvor

Lija Dže-mjunga, vođu Demokratske partije, tužioci su optužili za davanje mita, povezano sa firmom osumnjičenom da je ilegalno prebacila osam miliona dolara Sjevernoj Koreji.

Takođe je optužen za kršenje svojih dužnosti, što je navodno rezultiralo gubitkom 2 milijardi vona (15 miliona dolara) za kompaniju u vlasništvu grada Seongnam, tokom njegovog mandata na mjestu gradonačelnika.

Uprkos tome što njegova partija ima većinu u parlamentu koji broji 300 poslanika, odlučeno je da mu bude ukinut imunitet, sa 149 glasova za i 136 protiv.

Najmanje 29 članova njegove stranke je glasalo za ukidanje imuniteta, izvještava južnokorejska medijska agencija Yonhap.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.