Juventas: Spomen obilježja ne mogu nositi imena ratnih zločinaca

Crnogorska javnost obaviještena je da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane, usvojio predlog da jedna od ulica u Beranama ponese naziv osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Ilustracija Foto: Skupstina.me
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Ovim putem upozoravamo Skupštinu opštine Berane koja treba da raspravlja o predloguidruge organe uključene u ovaj proces, da ne krše Zakon o spomen obilježjima i odbace predlog Savjeta", navode iz NVO Juventas. 

Zakonom o spomen obilježjima, nazivi ulica i trgova smatraju se spomen obilježjem a u članu 10 stav 1 tačka 6 ovoga zakona propisano je da se spomen obilježje ne može podići licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem.

“Opšte poznata je činjenica da je Ratko Mladić presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 22. novembra 2017. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti”, ističu iz NVO Juventas. 

S tim u vezi, Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane prekršio je Zakon o spomen obilježjima, na način što je usvojio predlog da ratni zločinac dobije ulicu u ovom gradu.

“Nadamo se da organi koji odlučuju o ovome neće uzeti u razmatranje predlog, jer sve suprotno tome bilo bi, najblaže rečeno, kršenje Zakona.

Postupak Savjeta nije samo pogrešan i neodgovoran, već i izuzetno opasan. Očekujemo od političkih partija čiji su članovi glasali za ovaj predlog da se ograde od njihove odluke i da pošalju iskreno izvinjenje cjelokupnoj crnogorskoj javnosti”, zaključuju iz NVO Juventas. 

Portal Analitika