Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Juventas: Sankcionisati nalogodavce i izvrštelje govora mržnje u Herceg Novom, zabrinjavajuća izjava Vujović

"Ozbiljne posljedice po slobodu medija i novinarstva"

Juventas: Sankcionisati nalogodavce i izvrštelje govora mržnje u Herceg Novom, zabrinjavajuća izjava Vujović

U najnovijem, nezapamćenom koraku ka kulturnoj regresiji u Herceg Novom uz ekstremni govor mržnje spaljena je lutka jednog od društveno najangažovanijih crnogorskih književnika Andreja Nikolaidisa, saopštili su iz NVO “Juventas”.

Juventas: Sankcionisati nalogodavce i izvrštelje govora mržnje u Herceg Novom,  zabrinjavajuća izjava Vujović Foto: NVO Juventas
Portal AnalitikaIzvor

“Ovaj čin, koji je dio karnevala, nije samo izraz nepoštovanja prema slobodi misli, književnosti i novinarstvu, već i očigledan alarmantan pokušaj gušenja kritičkog mišljenja u društvu. Jer ako je lutka sa likom Nikolaidisa danas spaljena, sjutra može biti biti lutka bilo koga od nas koji nismo uvijek po volji lokalnim ili nacionalnim vlastima. I to na „karnevalu“ koji upravo organizuju lokalne vlasti”, saopštili su oni.

Andrej Nikolaidis svojim radom zasluženo je, kako su naveli, stekao ugled hrabrog kolumniste i književnika, čija riječ često provocira razmišljanje i podstiče na dijalog.

“Spaljivanje lutke u liku Nikolaidisa, predstavlja brutalan pokušaj ućutkavanja onih koji se nalaze u redovovima kritičara vlasti. Riječi koje su prethodile ovom činu mogu se okarakterisati kao govor mržnje, podstrekavanja mržnje i nasiljapa očekujemo da nadležne institucije sankcionišu nalogodavce i izvrštelje ovog čina, Napominjemo da je i nakon same najave spaljivanje lutke bilo snažno kritikovano i moglo je biti pravovremeno spriječeno”, kazali su oni.

Juventas upozorava na ozbiljne posljedice ovakvog čina po slobodu medija i novinarstva.

“Nagrađivani književnici i kolumnisti poput Nikolaidisa igraju ključnu ulogu u demokratskom društvu, a njihova nezavisnost ne smije biti žrtvovana političkim pritiscima ili neprijateljskim simboličkim aktivnostima”, saopštili su.

Dodatno zabrinjava izjava ministarke kulture data RTCG-u, u kojoj se, prema njihovim riječima. pokušava relativizovati spaljivanje lutke Andreja Nikolaidisa tradicijom karnevala.

“Ova izjava predstavlja neodgovorno ignorisanje ozbiljnosti napada na slobodu govora, postavljajući tako demokratske vrijednosti pod znak pitanja”, kazali su oni.

Spaljivanje lutke u ovom kontekstu nije „izraz karnevalske zabave“, već, kako navode, ozbiljna prijetnja slobodi govora kreatora medijskog sadržaja, što kao društvo ne smijemo tolerisati.

Portal Analitika