Abiznis

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore

Jovović: Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta ne znači i dobre poslovne rezultate

Nedostupnost zvaničnih podataka u realnom vremenu onemogućava donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju turističke potražnje, te je zbog toga neophodna implementacija satelitskih računa u turizmu, tvrdi Jovović

Jovović: Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta ne znači i dobre poslovne rezultate Foto: UGC
PobjedaIzvor

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta u glavnoj sezoni ne znači dobre poslovne rezultate, uz upitnu potrošnju turista i rastuću inflaciju – kazao je Pobjedi predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je drastično poskupljenje svih inputa gotovo nemoguće ispratiti kroz cijenu smještaja.

Satelitski računi

"Ako posmatramo popunjenost smještajnih kapaciteta u kolektivnom smještaju, ove godine smo imali dobru predsezonu, glavna sezona je bila zadovoljavajuća, a nadamo se dobroj postsezoni. Nedostupnost zvaničnih podataka u realnom vremenu onemogućava donošenje validnih zaključaka o prirodi i kretanju potražnje, špto zahtijeva implementaciju satelitskih računa u turizmu", tvrdi Jovović, dodajući da je evidentiran veliki dug Fonda za zdravstvo, koji se uglavnom odnosi na refundacije bpolovanja, što dodatno urušava likvidnost turističke privrede.

"Imajući u vidu da je turizam strateška privredna grana, od koje zavisi više povezanih privrednih aktivnosti, ali i ostvarenje budžeta, potrebno ga je sistemski podržati", poručuje Jovović.

Marketing plan

Naglašava da je njihova vizija Crna Gora kao cjelogodišnja destinacija, što zahtijeva strateški marketing plan usmjeren na tri prioriteta: emitivna tržišta, portfolio proizvoda i segment turista.

"Privlačenje turista veće potrošačke moći je potrebno ostvariti povećanjem broja gostiju sa prioritetnih emitivnih tržišta, diverzifikacijom i inovacijom proizvoda i povećanjem broja dolazaka van glavne sezone. Za to je neophodno povećati budžet za promociju, omogućiti bolju avio-dostupnost, direktne linije sa važnim emitivnim tržištima, poboljšati kvalitet infrastrukture, riješiti problem buke i čistoće, te pojačati napore na suzbijanju sive ekonomije", ističe Jovović, dodajući da tek onda možemo očekivati značajnije efekte započetih promocija na tržištima Centralne i Zapadne Evrope, skandinavskih i baltičkih zemalja, regiona, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

Jovović smatra da je u prethodnom periodu turističkoj privredi na raspolaganju bilo više podsticajnih mjera koje je potrebno unapređivati, posebno linije za podršku organizovanom turističkom prometu.

"Prioritet u razvoju turizma je hotelijerstvo, ugostiteljstvo i putničke agencije za koje je potreban odgovarajući kvalifikovani kadar. Sistem obrazovanja i osposobljavanja za rad u turizmu još ne odgovara zahtjevima i potrebama turističkih preduzeća i međunarodnim standardima. Veća orijentacija prema praktičnom radu i dualni sistem obrazovanja treba da budu prioriteti", smatra Jovović i naglašava da je nelikvidnost u ovom sektoru i dalje izražena.

"Turistička privreda je tek izašla iz vanrednih okolnosti tokom u pandemije i već se susrela sa novom krizom i gubitkom ruskog i ukrajinskog tržišta", naveo je I naglasio da je za kvalitet ponude bitan razvoj novih visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta i povećanje udjela hotela u ukupnoj ponudi.

Privatni smještaj

"S obzirom na teritorijalnu ograničenost Crne Gore potrebno je da se postojeći hoteli niže kategorije vremenom prevedu u više kategorije. Individualni smještaj treba posmatrati kao dobar potencijal koji treba registrovati, standardizovati i objedinjeno ponuditi tržištu i na taj način doprinijeti suzbijanju sive ekonomije", objašnjava Jovović i ističe da Crna Gora nije isključivo ljetnja kupališna destinacija, već ima šta da ponudi ljubiteljima aktivnog odmora u zimskim mjesecima.

"Za unapređenje zimske sezone potrebno je definisanje platforme za održivi razvoj planinskih centara zasnovane na tri osnovna stuba: održivi razvoj i planiranje, investicije; podsticaji i javno-privatno partnerstvo, kao i marketing i brending planinskih centara. Razvojem ski-centara i planina kao turističkih destinacija, ne samo da se otvaraju nova radna mjesta i privlače turisti, već se razvijaju i ostale grane privrede", smatra Jovović dodajući da je potrebno povezati Primorje i zaleđe čime će se produžiti sezonu i sjever dobio dodatan razvojni impuls.

U tom smislu, kako tvrdi,  potrebne su i velike investicije države i privatnog kapitala na planu poboljšanja infrastrukture i saobraćajne dostupnosti.

Nedostatak kvalitetnog kadra

Iako se turistička privreda permanentno zalaže da prioritet u zapošljavanju imaju domaći radnici, sadašnja ponuda stručnog kadra nije zadovoljavajuća i predstavlja jednu od biznis barijera.

"Nailazimo i na problem komplikovane i duge procedure prijave stranaca za sezonski rad, a kako su analize tržišta pokazale, pojednostavljenje postupka predstavlja značajan podsticaj privredi i građanima da ažurno završe svoje obaveze prema državi", poručio je Jovović.

Saradnja sa poljoprivrednicima

Kako je istakao Jovović komplementarnost poljoprivrede sa turizmom ima sve veći značaj.

"Postoji potreba sagledavanja učešća poljoprivrede u turističkoj ponudi, kreiranje zajedničkih projekata za proizvodnju domaće hrane, kao i realizacija konkretnih aktivnosti na povezivanju ponude i tražnje, kao što su obezbjeđivanje kvaliteta, kvantiteta i kontinuiteta ponude. S tim u skladu potrebno je intenzivirati nastavak projekta ,,Domaći ukusi“, koji je, u prethodnom periodu, implementirala Privredna komora u partnerstvu sa resornim ministarstvima i NTO", naglašava Jovović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.