Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Jovović: Crna Gora proširila horizonte samospoznaje, obnova nezavisnosti snažno je stimulisala izdavaštvo

"Reprezentativna djela crnogorskog izdavaštva od obnove nezavisnosti do danas“ predstavljena na Cetinju

Jovović: Crna Gora proširila horizonte samospoznaje, obnova nezavisnosti snažno je stimulisala izdavaštvo

Prezentovana produkcija ukazuje da Crna Gora posjeduje potreban intelektualni kapacitet u mnogim društvenim djelatnostima, i da se za proteklih 18 godina uspjela u značajnoj mjeri izvući iz stanja naslijeđene inferiornosti i naslaga provincijalne svijesti, poručio predsjednik Matice crnogorske

Jovović: Crna Gora proširila horizonte samospoznaje, obnova nezavisnosti snažno je stimulisala izdavaštvo Foto: BarInfo
Portal AnalitikaIzvor

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, cetinjskoj publici predstavljena je nesvakidašnja izložba. Riječ je o postavci pod nazivom “Reprezentativna djela crnogorskog izdavaštva od obnove nezavisnosti do danas 2006 – 2024“, koja je otvorena u Nacionalnoj biblioteci „Đurđije Crnojević“.

Autorke izložbe su direktorica Nacionalne biblioteke Dragica Lompar i Milenija Vračar. 

Iako je u periodu od 2006. do danas publikovano oko 22.000 naslova, zbog ograničenog prostora, za ovu postavku je odabrano 130 djela. 

Otvarajući izložbu, osvrt na neke od najvažnijih segmenata izdavačke produkcije u Crnoj Gori u proteklih 18 godina dao je predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović. 

„Prelomni istorijski događaj koji se zbio 21. maja 2006. godine dugoročno je determinisao društvena kretanja u Crnoj Gori, zbog čega je organizacija ove izložbe priređena u čast Dana nezavisnosti ne samo prigodni program, već i stručni prikaz ove nacionalne ustanove kulture, u kojem se u zadatom vremenskom okviru može objektivno sagledati što se uradilo, tj. postiglo na polju izdavačke djelatnosti, nakon, uslovno rečeno, navršenog punoljetstva od obnove crnogorske nezavisnosti“, naglasio je Jovović.

Sublimirano ogromno individualno i kolektivno znanje

Kako je dodao, organizator izložbe nije imao nimalo lak zadatak da predstavi javnosti koje su sve to reprezentativne publikacije, s obzirom na to da crnogorska prošlost ne bilježi toliko kvalitetnih izdanja iz različitih oblasti, kao što je u pitanju period od 2006. do 2024. 

„Tu činjenicu možemo posmatrati i kao svojevrsnu potvrdu da je obnova crnogorske nezavisnosti snažno stimulisala ukupno crnogorsko izdavaštvo, jer ovdje prezentovana izdanja jasno upućuju na zaključak da je zahvaljujući ovim naslovima Crna Gora proširila svoje horizonte samospoznaje“, naglasio je Jovović. 

U fundusu ove izložbe, kako dodaje, može se isčitati stepen razvijenosti crnogorskog izdavaštva, gdje se uočava širok spektar izdanja iz oblasti društvenih nauka, a u nešto manjem obimu ona koja se odnose na prirodne nauke, kao i čitav niz publikacija čija sadržina obuhvata istorijat i savremenu umjetnost Crne Gore.

U svim ovim izdanjima, kako napominje Jovović, sublimirano je ogromno individualno i kolektivno znanje, manifestovano u monografskim studijama pojedinaca ili pak u okviru kolektivnih radnji. Izložba sadrži referentna imena i literaturu, koja predstavlja vjerodostojan izvor za proučavanje svih oblasti društvenog života u Crnoj Gori, datih u 130 bibliografskih jedinica. 

Knjiga bila i ostala univerzalni medijum

Među izloženim primjercima Jovović je izdvojio Ustav iz 2007. i Pravopis crnogorskog jezika iz 2010, gdje su, kaže, zapisane temeljne vrijednosti koje svjedoče o savremenom crnogorskom nacionalnom i državnom identitetu.

„Pred auditorijumom se nalazi sinteza raznorodnih sadržaja iz oblasti izdavačke djelatnosti, gdje prepoznajemo kvalitet kulturnog proizvoda pa samim tim i ono što bi mogli nazvati kulturnim nasljeđem Crne Gore nastalim u periodu od 2006. do 2024. godine“, ocijenio je Jovović.

Prezentovana izdavačka produkcija ukazuje, kaže, na činjenicu da Crna Gora posjeduje potreban intelektualni kapacitet u mnogim društvenim djelatnostima, i da se za proteklih 18 godina uspjela u značajnoj mjeri izvući iz stanja naslijeđene inferiornosti i naslaga provincijalne svijesti. 

„Upravo ovu izložbu treba posmatrati kao vremenski marker na osnovu kojeg možemo ocijeniti sadržinu, odnosno kvalitet savremenog crnogorskog izdavaštva korišćenjem metode reprezentativnog uzorka“, ističe on.

Napominje da je organizator izložbe prilikom pripremanja postavke, odnosno prezentovanja primjeraka bio svjestan činjenice da bi izložbeni prostor mogao biti oplemenjen još po nekim izdanjem. Ukazuje i da je referentnost lica koja su učestvovala u kreiranju izložbe, tj. ova institucija najbolji garant da je publici predstavljeno sve ono najbitnije u crnogorskom izdavaštvu, što je bio proizvod duha ljudi sa crnogorskog prostora u razdoblju od 2006. do 2024. godine. 

„U godini značajnog kulturnog jubileja crnogorskog naroda koji se odnosi na 530 godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika“ ova izložba pokazuje i dokazuje da je knjiga bila i ostala i dalje univerzalni medijum, uprkos svim modernim tehnologijama, na osnovu kojeg prepoznajemo i određujemo domete nacionalne kulture, odnosno kvalitet stvaralaštva na individualnom i kolektivnom nivou“, zaključio je Jovović. 

Izložba se može pogledati do 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Portal Analitika