Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Jovanović: Napadi srpskih medija na Joanikija i Gojka Perovića, priprema terena za izbor Amfilohijevog nasljednika

Publicista i novinar govorio u "Drugačijoj radio vezi"

Jovanović: Napadi srpskih medija na Joanikija i Gojka Perovića, priprema terena za izbor Amfilohijevog nasljednika

Publicista i novinar Vladimir Jovanović govorio je u današnjoj "Drugačijoj radio vezi" o izboru Porfirija Perića za srpskog patrijarha, o sve češćim napadima srpskih medija, bliskih režimu Aleksandra Vučića, na istaknute članove MCP, kao i razlozima lošeg "izbornog" rezultata episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija (Mićovića) u trci za poglavara Srpske crkve.

Jovanović: Napadi srpskih medija na Joanikija i Gojka Perovića, priprema terena za izbor Amfilohijevog nasljednika Foto: Antena M
Antena MIzvor

Napadima medija u Srbiji na Joanikija (Mićovića), administratora MCP, za kojeg se nedavno. pored potenciranja njegovog lošeg obrazovanja, saznalo i da je kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, koju SPC naziva raskolničkom, kao i napadom Večernjih novosti na "rektora" Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića, navodno zbog lošeg komentara filma Dara sa Jasenovca, "vrata pakla su se otvorila", naglašava Jovanović i dodaje: Dio onoga što se zove arhiva srpskih tajnih službi plasirano je kroz srpsku javnost, a to nije demantovano!

Beograd otvorio "vrata pakla" za Joanikija i Gojka Perovića

"Kada govorimo o 'Večernjim novostima', moramo da znamo ko je urednik - to je Milorad Vučelić, već tri decenije intimus Irineja Bulovića. Bulović je duhovnik Vučelića - bliskog saradnika Slobodana Miloševića i aktiviste srpske Državne bezbjednosti, koji je Bulovića upoznao još 1991. godine.

Kada govorimo o napadima na Joanikija, 'plamen pakla' je izašao na tren, kad su se vrata otvorila i tu se pokazalo da je u Episkopatu SPC javna tajna da je Mićović kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi 1982/83. godine", navodi gost Drugačije radio veze.

Jovanović kaže kako postoji lista sa imenima pet sveštenika MCP koji nijesu po volji centrali SPC, a napade na Joanikija i Gojka Perovića razumije kao pripremu terena da, kad dođe momenat izbora Amfilohijevog nasljednika, to bude neko sa strane. Do tada će javnost za to već biti pripremljena da prihvati takvu odluku Beograda.

Jovanović dodaje kako je informaciju da je Joanikije kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi potvrdio mitropolit prespansko-pelagonijski i portparol Sinoda Makedonske pravoslavne crkve Petar Karevski koji je kazao da ga je on lično krstio.

Jovanović podsjeća da Joanikije vodi u Crnoj Gori lov na vještice, na neke navodne raskolnike i sav svoj imidž izgradio je na tome. Ovim saznanjem, kako objašnjava Jovanović, nije doveden u pitanje samo Joanikijev imidž već i njegova karijera. U periodu "predizborne kampanje" za patrijarha, Mićoviću se dosta spočitavalo nedovoljno obrazovanje. Jer, bogato obrazovanja odlikovalo je posljednjih decenija skoro sve episkope SPC.

"Joanikije nema doktorat iz teologije, nema nijedan bogoslovski spis. Tvrdi da govori ruski jezik - to je nedovoljno. Imali smo optužbe srpskih medija bliskih Irineju Buloviću da je Joanikije među odgovornima za smrt patrijarha Irineja - on je bio administrator MCP, a Amfilohijeva sahrana bila je haotičan događaj", podsjeća Jovanović na tekstove u kojima je Joanikije prozivan kao indirektno odgovoran za infekciju i kasniju smrt Irineja Gavrilovića.

Joanikijev "izborni" fijasko

A da Joanikije nije naročito omiljen u krugovima SPC, uprkos prošlogodišnjim litijama, govori i rezultat glasanja za patrijarha. U prvom krugu glasanja, Porfirije je dobio 31 glas, Irinej (Bulović) 30, Jefrem 24. Različiti izvori pominju da je Joanikije dobio 17 ili 19 glasova. Ovakav rezultat, Jovanović ocjenjuje izbornim debaklom.

"Podsjećam da je 2010. godine Amfilohije dobio najviše glasova u prvom i drugom krugu. Mićović (gotovo da) nije dobio ni 50 odsto glasova od trojice mogućih kandidata - to je veoma malo, neka podrška od manje 25 ili još manje odsto (Sabora SPC). Ako znamo da su se zaokruživala po trojica kandidata na svakoj od lista - to je mala podrška, naročito ako se uzmu u obzir litije i medijska afirmacija koju je Joanikije prošle godine imao"!

Komentarišući izbor Porfirija Perića, duhovnog čeda Irineja Bulovića, za srpskog patrijarha, Jovanović kaže da je brz izbor (već nakon prvog kruga izabrana trojica za apostolski žrijeb), netipičan za izbor patrijarha, kao i ogromna podrška koju su Bulović i Perić dobili, jasan pokazatelj kursa kojem teži SPC.

Još jednom je podsjetio na izuzetno bliske odnose Bulovića sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem što nije neobično za Bulovića - prepoznatog po saradnji sa svakom vlasti.

"Desio se presedan - da su u prvom krugu izabrana sva trojica finalista. To se nije dešavalo...Na primjer, 2010. su bila dva ili tri kruga, nijesam siguran, a kad je biran patrijarh Pavle, mislim, bilo je devet krugova.

Šta nam govori ovaj rezultat? Prije svega da Porfirije i Irinej Bulović imaju maltene izjednačen broj glasova. 75 odsto ukupnog Episkopata je njih dvojicu vidjelo kao kandidate za SPC. To pokazuje podršku kursu SPC", objašnjava Jovanović.

Portal Analitika