Svijet

Josipović se u izraelskom Knesetu izvinio za ustaške zločine

Izvor

“Evo me ovdje pred parlamentom jevrejske države, i još važnije, pred djecom Hrvatske i ja se, nedvosmisleno, izvinjavam i molim za oproštenje one koji
su preživjeli holokaust, vas i sve žrtve”, rekao je Josipović u Knesetu pred predsjednikom Izraela Šimonom Peresom, premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsjednikom Kneseta Ruvenom Rivlinom i poslanicimajavio je Tanjug,piše blic.rs.

On je podsjetio da je njegov prethodnik Stjepan Mesić izrazio duboko žaljenje za zločine počinjene nad Jevrejima na području kvislinške tvorevine Nezavisne
Države Hrvatske.

Josipović je napomenuo da je tada postojao širok antifašistički pokret otpora u Hrvatskoj, ali i da je istina da se unutar korpusa hrvatskog naroda pojavio i bio prihvaćen, jedan od najužasnijih zločinačkih nacističko-kolaboracionističkih režima u Evropi.

“U iskrivljenim umovima ustaša, nearijevci - Srbi, Jevreji i Romi, kao i politički protivnici ustaša, morali su biti zbrisani s lica zemlje”, rekao je on i dodao da je ustaška brutalnost bila strašna.

Josipović je napomenuo da je potrebno neprestano suočavanje s “neugodnom činjenicom” da je bilo pripadnika hrvatskog naroda koji su bili sistemski organizovani u izvršenju “groznog zločina” protiv čovječnosti u pokušaju da se istrijebe Srbi, Jevreji i drugi samo zbog toga šta oni jesu ili što zastupaju.

On je najavio povraćaj imovine Jevreja koju su pokrale ustaše. Ocijenivši da je nakon kriminalne pljačke imovine žrtava holokausta tokom Drugog svjetskog rata uslijedilo i revolucionarno komunističko nepoštovanje privatnog vlasništva,Josipoivć je izrazio uvjerenje da bi izmjene zakona o povraćaju oduzete imovine koje će uskoro uslijediti trebalo da uključe i žrtve holokausta, bilo pojedince ili njihove nasljednike, bilo lokalne zajednice.

Josipović je poručio da istorija uči da mir nije moguć bez kompromisa i naglasio da rješenje krize u Izraelu treba započeti i završiti medjusobnim priznanjima.
“Palestinci bi trebali da priznaju jevrejsku Državu Izrael, a Država Izrael bi trebalo da prizna Palestinsku Državu”, rekao je Josipović u govoru koji je objavila njegova kancelarija.

Foto: chicagoraja.net

Portal Analitika