Zanimljivosti

Još jedan model se seli u SUV segment

Nissan Leaf je jedan od pionira tranzicije ka električnim modelima, s obzirom da spada u prve masovno pravljene modele na struju.

Još jedan model se seli u SUV segment Foto: Nissan promo
Portal AnalitikaIzvor

Trenutno je u prodaji druga generacija ovog automobila, a njen životni vijek se polako bliži kraju, piše B92. 

Njegova zamjena biće veći SUV, a Automotive News Europe izvještava da će koncept Nissan Chill-Out iz 2021. godine biti osnova za renovirani dizajn Leafa.

Koncept Chill-Out predstavlja veliki odmak od trenutnog stila Leafa. SUV EV sljedeće generacije ima elegantan i moderan dizajn, napredne bezbjednosne tehnologije, kao i udoban i prostran unutrašnji prostor, naveli su iz Nissana prilikom predstavljanja ovog automobila 2021.

Koncept koristi mehaničku platformu CMF-EV namijenjenu električnim vozilima. Nasljednik aktuelnog Leafa trebalo bi da se proizvodi u Engleskoj.

Godišnja prodaja modela Leaf se kretala oko 10.000 jedinica u posljednjih nekoliko godina, ali je pala za skoro 35 odsto tokom prvih devet mjeseci ove godine.

Tako bi 2023. mogla biti jedna od najgorih godina za ovaj model još od njegovog lansiranja, sa samo 5.804 prodatih primjeraka u prva tri kvartala, ali to je samo dokaz da proizvođač treba da izvrši temeljnu reviziju modela.

Tržište EV vozila se dosta promijenilo otkako je Nissan predstavio prvi Leaf 2010. Tada je auto imao domet od samo 160 km i predugo vrijeme punjenja.

Portal Analitika