Društvo

Promocija nastave i istraživanja iz oblasti EU

Još jedan Erasmus+ projekat na Ekonomskom fakultetu

Ekonomski fakultet dobitnik je još jednog Erasmus + projekta - Jean Monnet Centra izuzetnosti: The Challenges of the Enlargement Policy: EU versus China’s diplomacy in Western Balkans u okviru Erasmus+ programa za period 2020-2023.

Još jedan Erasmus+ projekat na Ekonomskom fakultetu Foto: UCG
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju je prestižni program koji je finansiran od Evropske komisije, a čiji cilj je promocija nastave i istraživanja iz oblasti Evropske unije, širom svijeta.

Centar izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu ima za cilj uspostavljanje ključnog mjesta za izuzetnost i kompetentnost znanja, u okviru nastave i istraživanja, vezanog za Evropske studije,ističe dekan prof. dr Nikola Milović. Angažovanost istaknutih domaćih, EU stručnjaka i šire, kroz stvaranje sinergije i transnacionalnih veza između institucija, ima za cilj stvaranje nacionalnog istraživačkog tima, koji će moći na najvećem ekspertskom nivou da obezbjedi ekspertizu, na kojoj bi donosioci odluka mogli da zasnivaju odluke.Strateški cilj prema prof. dr Danijeli Jaćimović, koja je rukovodilac Centra je uključivanja ciljne publike (studenata, profesora, profesionalaca iz javnog sektora, biznisa, civilnog društva, generalno javnosti i medija) u debatu – vezanu za izazove politike proširenja, u sve složenijem vanjskom okruženju, i njegove implikacije na politiku integracija zemalja Zapadnog Balkana. Značaj “geopolitike” regiona, čini glavnu razliku u odnosu na dosadašnja istočna proširenja EU.

Fokus će biti ka unapređenju nastave vezane za predmete sa evropskim temama, gdje će se jedan dio nastave izvoditi na engleskom jeziku uz sinergiju domaćih nastavnika u istaknutih profesora iz EU i Kine, zatim i izmjeni kurikuluma i same metodologije nastave. Centar će u istraživačkom smislu obezbjediti strateški odgovor za proces integracija u novom ambijentu, uvažavajući poglede iz regiona, gdje će visoki nivo ekpertize, domaće i EU, doprinijeti da se strateški odgovor regionalnih donosioca odluka, čuje na kredibilna način.


Partneri na projektu su Univerzitet Donja Gorica, TEPSA (Trans European Policy Studies Association), koju čini mreža od 44 EU univerziteta, a u ovom projektu učestvuju univerziteti: University of Duisburg-Essen, Maastricht University, College of Europe, ETH Zurich, Erasmus University in Rotterdam, Comenius University in Bratislava, University of Ljubljana, Université Nice Sophia Antipolis kao i kolege iz Kine (Kineska akademija društvenih nauka).

Portal Analitika