Društvo

Joksimović: Rijetke vrste riba sve češći stanovnici Jadrana

Izvor

Ribari “Montefiša“ ulovili su rijetku riblju vrstu koja isključivo naseljava Južni Jadran i živi na velikim dubinama. Ulovljena je na šest nautičkih milja, ispred ostrva Mamula, a za nju je karakteristično da u mesu ima dosta uljanih materija i zato je i zovu "oil fiš“, objašnjava Joksimović i naglašava da je riječ o gastronomskom specijalitetu. Ipak, po preporuci literature treba biti obazriv i jesti male količine jer u slučaju da se jede veća količina može doći do dijareje, problema sa stomakom i probavom, kaže naš sagovornik.

Ulov „Montefiša“ i njegovog vlasnika strastvenog ribara Dejana Krstovića je nesumnjivo zanimljiv jer ljuskotrn nije čest ulov, ali u Jadranu su ulovljene i druge rijetke vrste riba.

28Riba-balon-ili-loptaPrije par godina pojavila se riba lopta ili balon, a pripada familiji fugu riba, opasnih riba zato što u svojim unutrašnjim organima sadrže izuzetno jake otrove koji mogu čak izazvati smrt gušenjem, jer napadaju sistem za disanje. Iako sadrži otrove, ipak se koristi za ishranu, ali ne kod nas već u istočnim zemljama, gdje se servira kao specijalitet. Mogu je pripremati samo specijalno obučeni kuvari.

Takođe, u naše vode je došla i riba truba, koja je lesepsijski migrant, nazvan po Ferdinandu Lesepsu koji je bio zadužen ua prokopavanje Suetskog kanala. Riba je došla iz Crvenog mora, a najvjerovatnije je zbog blagog porasta temperature Jadrana našla povoljne uslove za život. Nađena je između Bara i Ulcinja 2008. a ranije u blizini Barija, kaže Joksimović.

carska_iglicaNova vrsta za naše podneblje je i carska iglica koju je 2010. ulovio ribar Mirko Boljević iz Budve. Slična je običnoj iglici, ali dostiže mnogo veću dužinu, do 1,20 metara i dobar je ulov za ribare, naglašava direktor Instituta za biologiju mora i podsjeća da na dolazak novih vrsta može uticati povećanje temperature Jadrana, što je uslovljeno globalnim promjenama klime, koja je jedan od najbitnijih faktora u periodu mrijesta.

Zanimljivo je da problem kupačima može predstavljati takozvana riba „pauk“ koja zna da se zakopa u pijesak, a pošto ima bodlje na perajama ako slučajno stanemo na nju može izazvati vrlo neprijatan ubod. U bodljama ima jake neurotoksine koji mogu stvoriti velike neprijatnosti, kaže Joksimović i objašnjava da ovo nije nova vrsta i da za nju ribari već znaju.

Joksimović apeluje na sve ribolovce da ukoliko ulove ribu koju do tada nisu vidjeli da se jave Institutu za biologiju mora, kako bi neka eventualno nova vrsta stanovnika mora bila analizirana i zabilježena.

Portal Analitika