Društvo

Jokić: Smjenjivanje vajber porukama zato što poštujem Zakon i budžetska pravila

Nakon što su pojedini crnogorski mediji tragom ''profesionalne zainteresovanosti'' nedavno objavile tekst o inicijativi Odbora direktora DZ GG, navodno upućenoj Ministarstvu zdravlja o mom razrješenju sa mjesta direktora Ustanove, a pojedine novine objavile danas novi tekst na tu temu, odlučio sam da se obratim kako bih prekinuo nagađanja, neistine i poluistine koje očigledno izlaze iz Ustanove u kojoj sam direktor, i to sa nivoa Odbora koji bi trebao "profesionalno da nas zaštiti" - kazao je Danilo Jokić, direktor JU Dom zdravlja Glavnog grada

Jokić: Smjenjivanje vajber porukama zato što poštujem Zakon i budžetska pravila Foto: Foto: Media Biro
Portal AnalitikaIzvor

''Naime, odmah pošto se pojavio prvi tekst u medijima zvanično sam se obratio predsjednici Odbora direktora DZ gospođi Nataliji Petrić tražeći da mi dostavi Odluku Odbora upućenu Ministarstvu Zdravlja o mom navodnom razrješenju.

Do danas nisam dobio bilo kakav odgovor, kamoli Odluku, pa mi je jasno da predsjednica Odbora ima nekakav "medijski plan" koji mnogo više pristaje uz neko političko spletkarenje nego uz poslovanje zdravstvene ustanove. Na kraju ovog mog obraćanja, na koje sam prinuđen da bih se odbranio od nepoštenog i nekorektnog "govorkanja" iza kojega nema ličnog potpisa, medijima dostavljam i gore pomenuti dopis predsjednici Odbora direktora gospođi Petrić'', kazao je Jokić.

On je javno potvrdio postojanje nesporazuma u DZ Podgoricca na relaciji ''većine članova Odbora direktora - menadžment Doma zdravlja Glavnog grada''.

''Taj nesporazum je nažalost počeo onoga trenutka kada sam kao direktor Ustanove, a u skladu sa Zakonom, odbio da isplaćujem mjesečne nadoknade za Odbor direktora. Odbio sam jer na to nemam pravo, niti budžetom koji je odobrilo Ministarstvo finansija sa Fondom zdravstva za ovu godinu, predviđena sredstva.

Odbor je na jednoj od svojih sjednica u martu odredio visinu mjesečnih nadoknada, ali Dom zdravlja Podgorica nema taj novac. Saglasan sam da članovi Odbora budu pošteno plaćeni treba za svoj posao od onih čijom odlukom su imenovani, ali sam ja dužan da poštujem Zakon i da postupam u okviru raspoloživog budžeta i tako će biti sve dok sam direktor bez obzira na posljedice'', kazao je Jokić.

Do kraja ove godine, kako dodaje, po sopstvenoj odluci Odbora, članovima tog upravljačkog tijela duguje se više od 70.000 evra neto iznosa.

''Ponavljam, taj novac nije odobren usvajanjem budžeta za ovu godinu. Obavještavam javnost da je Odbor direktora Doma zdravlja tužio Dom zdravlja ovim povodom.

Ako je moje insistiranje na zakonitosti grijeh i povod za javnu hajku ja taj grijeh priznajem. Mislim, međutim, da nije. Biće da je prije u pitanju neka vrsta osvete od strane predsjednice Odbora direktora gospođe Natalije Petrić. U konkretnom slučaju neisplaćivanje nadoknada nije moj hir nego poštovanje svih stavki budžeta sa kojima se kroz prihvatanje Izvještaja svojevremeno saglasio i Odbor direktora. Dio članova Odbora, u skladu sa profesionalnom etikom, nikada nije insistirao na toj temi na čemu sam im zahvalan'', navodi Jokić.

Kako dalje navodi, u međuvremenu je poserno saznao da je Odbor direktora zaista raspravljao o inicijativi za moju smjenu, ali ne na zakonit način i u skladu sa podzakonskim aktima Doma zdravlja.

''Zapisnik sa te "sjednice" ne postoji jer je do danas zapisničar bio na dužem bolovanju, a i da nije bilo tako nemoguće je voditi zapisnik sa "sjednice" koja se održava vajber porukama.

Na "tu sjednicu" nisam pozvan kao direktor Doma zdravlja jer se valjda pretpostavljalo da nemam vajber aplikaciju ili da ću biti protiv takve inovativnosti predsjednice Odbora. Ta "nova pravila" nisu prihvatili ni svi članovi Odbora.

Odlučivati na takav način o tako krupnim stvarima nedopustivo je za organ upravljanja jedne zdravstvene ustanove jer nismo u ratnom ili kojem drugo vanrednom stanju.

Za sve napisano imamo nesumnjivu dokumentaciju i spremni smo da je u narednim danima predstavimo zainteresovanoj medijskoj javnosti'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Patriota_neregistrovani
01.12.2022. 14:46

Ides MUNJO jer si vrsio politicki pritisak na medicinske sestre ! Ides jer ti smeta sto ti sestre idu na proteste ! Pocnite od Maje Gardasevic pa nastavite dalje ! Sve se zna Jole ! Odgovaraces !

6
0