Turizam

Jočić: Očekivan manji prihod od posjete nadoknaditi povećanom ponudom

Javno preduzeće Nacionalni parkovi planiraju da ove godine veći prihod ostvare povećanom ponudom sadržaja, kaže predsjednica UO Nacionalnih parkova Marina Jočić.

Jočić: Očekivan manji prihod od posjete nadoknaditi povećanom ponudom Foto: cgnews
cgnews.meIzvor

Ona ističe da je trenutno aktuelno preuzimanje restorana na Skadarskom jezeru kojim su do sada upravljale Plantaže.

''Procedura je u toku i nadamo se da će od 1. jula restoran raditi uorganizaciji JP Nacionalni parkovi'' kazala je Jočić za agenciju CG News.

Sredinom jula očekuju da bude stavljen u funkciju i čamac za prevoz turista na Skadarskom jezeru.

Od ove godine rafting Tarom biće takođe ponuda koju će pružati zaposleni u ovom preduzeću.

''Ova mogućnost zarade se godinama nije koristila u ovom preduzeću iako postoji sva neophodna infrastruktiura za pružanje ove usluge, što od ove godine neće biti slučaj'' ističe Jočić.

Kaže da je u planu da ove godine budu otvorena i dva kafe bara na obalama Crnog i Biogradskog jezera.

''Za realizacuju ovog plana neophodne su nam dozvole o planu privremenih objekata koje izdaje ministarstvo ekologije, i nadamo se da će i to biti uskoro riješeno. Nestrpljivi smo jer ovo vidimo kao šansu koja nam promiče'' kaže ona.

Jočić ističe da u preduzeću imaju osjećaj za lokalno stanovništvo i da žele da i oni zrade ali podsjeća da tamo gdje je dobra ponuda svi imaju prostora za finasisku dobit.

Ona kaže da trenutni podaci o broju posjetilaca ne ulivaju pretjerani optimizam kada je ova sezona u pitanju.

''U maju je NP Durmitor posjetilo svega 40 odsto posjetilaca u odnosu na 2018. godinu, dok je na Skadarskom jezeru to bilo svega 10 odsto'' dodala je Jočić.

Jočić smatra da bi nacionalni parkovi ove godine mogli da zabilježe posjetu na nivou 40 – 50 odsto one iz 2018. godine.

Nacionalni parkovi će ove godine naplaćivati ulaz, a donijeta je odluka da cijena godišnje karte i za strane i za domaće goste bude 50 odsto niža i iznosi 13,50 eura dok je za djecu do 15 godina ulaz besplatan.

''Ova godina je ustvari priprema za narednu turističku sezonu kada je u planu da se što više lokano stanovništvo uključi u kreiranju ponude parkova, prvenstveno žene, kroz izradu domaće radinosti koja će činiti ponudu u suvenirnicama umjesto dosadašnjih proizvedenih u Kini'' zaključuje Jočić.

Portal Analitika