Društvo

Predsjednica Upravnog odbora i direktorica JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Jočić i Kljajević: Da se razilazimo ako državi i NVO sektoru nisu potrebni nacionalni parkovi

Ukoliko državi i nevladinom sektoru nijesu potrebni nacionalni parkovi i javno preduzeće koje njima upravlja, bilo bi korektno da kažu i da se polako razilazimo, saopštile su danas predsjednica Upravnog odbora JP Nacionalni parkovi Crne Gore Marina Jočić i direktorica Jelena Kljajević.

Jočić i Kljajević: Da se razilazimo ako državi i NVO sektoru nisu potrebni nacionalni parkovi Foto: Foto: PR Centar
Jočić i Kljajević: Da se razilazimo ako državi i NVO sektoru nisu potrebni nacionalni parkovi
CdMIzvor

Kako su istakle, zatrpane su zahjevima za slobodan pristup informacijama i prijavama na razne teme, vjerovatno potpomognutim medijskim linčom koji pojedini mediji sprovode prema nacionalnim parkovima.

“Pored toga što Vlada nije uplatila novac za majske plate radnicima, ušli smo i u Vladin program podrške privredi i građanima, gdje su cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu smanjene za pedeset posto, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu do sledeće godine, uz reprogram na 12 rata. Kao da se nastavlja praksa predhodne Vlade koja nam je otela dva najznačajnija ugostiteljska objekta, restorane na Biogradskom i Crnom jezeru i predala privatniku i tako dramatično smanjila prihode nacionalnih parkova. I zbog najnovijih mjera nove Vlade smo ostali bez značajnih prihoda posebno uoči početka turističke sezone za koju smo imali velike investicione planove”, navode Jočić i Kljajević.

Dodaju da su sa namjerom da unaprijede poslovanje preduzeća formirali nove službe od radnika koje su zatekli i nekoliko novoprimljenih, a krivolov na Skadarskom jezeru su u ogromnoj mjeri smanjili upravo angažovanjem na određeno vrijeme osam nadzornika.

“Zbog tih aktivnosti smo se našli i na meti nevladinih, ali i Vladinih organizacija koje su mirno posmatrale kako je prethodni direktor uposlio u vrijeme svog mandata 101 radnika, od čega 42 poslije izbora. Takođe su mirno posmatrali kako se za izradu jednog projekta za toalet sa dvije šolje i dva lavaboa plaća gotovo 8000 eura, dok je predračun iznosio čitavih 30.000 eura. To je samo jedan od „biznisa“ prethodne uprave koja nije izazvala pozornost niti Specijalnog državnog tužilaštva, niti nevladinog sektora, niti pak Vlade”, ukazuju Jočić i Kljajević.

Prigovara im se, kažu. i izrada novog loga preduzeća koji je na svakom stručnom kantaru vredniji, jasniji i primjereniji instituciji kakvi su nacionaloni parkovi od predhodnog koji kada se štampa u malom formatu predstavlja samo neprepoznatljivu mrlju.

“I gle čuda, za taj novi znak nismo izdvojili ni jedan euro, a njegovom centru se nalazi prikaz teritorije Crne Gore, za razliku od predhodnog koji je koštao deset hiljada eura, ko god da je to finansirao”, naglašavaju Jočić i Kljajević

Za ovu sezonu imaju velike planove.

“Pored očuvanja i afirmacije prirodnih i kulturnih dobara koja su nam data na upravljanje, namjerili smo da poboljšamo turističku ponudu na dobrobit Preduzeća, ali i lokanih zajednica. Dakle, planiramli smo da stavimo u funkciju dva kafe bara na Crnom i Biogradskom jezeru, da preuzmemo restoran naSkadarskom jezeru, kao i bungalove na Lovćenu. Planiramo da aktiviramo rafting Tarom u našoj režiji, dva vozića za panoramsko razgledanje Lovćena i Durmitora (koji su, inače, od kad su kupljeni i plaćeni 450.000 evra, dvije godine bili van funkcije), kao i krstarenje Skadarskim jezerom”, nabrajaju.

Planiraju, takođe, da postave ekološke toalete svuda gdje nedostaju, kako bi crnogorski nacionalni parkovi ličili na one u uređenim zemljama.

“Ako sve ovo nije dovoljno pet mjeseci po ulasku u razorene nacionalne parkove, nego nam pola Pravne službe radi oko ispunjavanja raznoraznih zahtjeva umjesto da bude pravna podrška našim ambicijama da preduzeće dignemo na noge, možemo da kažemo da niti možemo više, niti možemo bolje. I da napomenemo da Uprava JPNPCG nema šta da krije, već se strogo drži zakona i sve snage su usmjerene na ravoj preduzeća”, poručuju Jočić i Kljajević.

Portal Analitika