Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Joanikije: U Ukrajini gledamo posljedice bezbožništva, iz 'protestantske Evrope' došlo zlo ateizma i komunizma

Poruke iz Podgorice

Joanikije: U Ukrajini gledamo posljedice bezbožništva, iz 'protestantske Evrope' došlo zlo ateizma i komunizma

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije kazao je jutros u Podgorici da su događaji u Ukrajini "posljedice bezbožništva".

Joanikije: U Ukrajini gledamo posljedice bezbožništva, iz 'protestantske Evrope' došlo zlo ateizma i komunizma Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

“Mnogi svjetski mešetari su, naravno, tu gledali svoj interes. Kao što vidite, premnogo je laži. Mi moramo da saosjećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne djeluje nepoznato: i kod nas je mnogo podjela i zavađa. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina”, rekao je on.

Najteže je, smatra on, tamošnjoj pravoslavnoj crkvi koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. Nada se, kaže, da će se u Ukrajini stanje brzo smiriti.

Optužio je i "protestantsku Evropu" iz koje je, kako je dodao, došlo "zlo bezbožništva, ateizam i komunizam", dodajući da se pravoslavlje bori protiv takvih 'bezbožnih ideologija'.

"I evo ta borba traje i ponijela je premnogo žrtava. Zamislite samo koliko u Rusiji, a nažalost i kod nas. I kod svih slovenskih naroda. I nadamo se da će, kao što je ikonoborstvo moralo da uzmakne i prestane, tako i konunistička bezbožna ideologija ustuknuti pred Pravoslavljem. Jer, Pravoslavlje ima ljepotu, ima istinu, ima pravdu, ima milost, ima čovještvo, bogoljublje i čovjekoljublje. I to je naše oružje s kojim se borimo i vojujemo", dodao je, između ostalog, on.

Podsjetimo, ove sedmice je Evropski parlament usvojio izvještaj u kojem se otvoreno pominje ruski uticaj koji se ostvaruje preko Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Evropski parlamentarci su izrazili “zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u državama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da promoviše Rusiju kao zaštitnika tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje veze između države i crkve”.

Portal Analitika