Društvo

Joanikije: Arhijereji će odlučivati po svojoj savjesti

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, uoči Sabora na kojem će biti izabaran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, kazao je da svi treba da daju doprinos da proces biranja protekne zakonito.

Joanikije: Arhijereji će odlučivati po svojoj savjesti Foto: Foto: PR Centar
MinaIzvor

Joanikije je rekao Danu da vjeruje da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor budućeg patrijarha SPC.
Upitan da objasni kako se vladike Srpske pravoslavne crkve pripremaju za izbor svog budućeg patrijarha i da li među vladikama ima raznih mišljenja, nesuglasica i podjela, Joanikije je kazao je da biranje patrijarha saborni, crkveni i svetoduhovski čin od svenarodnog značaja.
On je rekao da svaki učesnik tog događaja treba da slijedi volju Božiju i da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi.
"Prirodno je, međutim, da se uoči izbora novog patrijarha, episkopi sastaju i savjetuju, neizbježno je da bude i različitih mišljenja u vezi arhijereja za koje se treba opredjeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će Crkvi donijeti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo", naveo je Joanikije.
Kad ima dobre volje, a ne sumnja, kaže, da će je biti, neće biti problem "da, uz poštovanje propisane procedure, izaberemo trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha".
"I po ovome se vidi da naš zakon unaprijed uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima", kazao je Joanikije.
Kad dobijemo trojicu kandidata, kako je rekao, možemo reći da smo sa naše ljudske strane dali sve od sebe.
"Poslije se pristupa biranju jednog od pomenute trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božiju koja će apostolskim žrijebom projaviti novog patrijarha. Cio ovaj proces od početka do kraja prožima se sa bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu čime se svjedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božije i ljudske volje”, rekao je on.
Upitan da odgovori u kojoj mjeri politika može da ima uticaj na izbor budućeg patrijarha, vladika Joanikije dodaje da se o tome u mnogim medijima posljednjih dana opširno piše.
Joanikije je rekao da misli će svi arhijereji odlučivati po svojoj savjesti gledajući da ugode Bogu i svojoj Crkvi.
"Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg Sabora ne znam, ali vjerujem da će saborni um arhijereja prosvijetljen blagodaću Svetoga Duha presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha", poručio je Joanikije.

Portal Analitika