Tribina u Bijelom Polju

Jezik je nosilac identiteta jednog naroda

Jezik je nosilac identiteta jednog naroda, njime se čuva prošlost i budućnosti, njegovo baštinjenje nosi sa sobom prosperitet, u suprotnom, nedostatak svijesti o svom jeziku i svom identitetu dovodi do gubljenja jednog naroda.

Jezik je nosilac identiteta jednog naroda Foto: PR Centar
PR CentarIzvor

To je ocijenjeno na tribini “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”, koja je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovana sinoć u Bijelom Polju, a na kojoj su govorili muftija sandžački Abdurrahman ef. Kujević i prof. Mahmud Suljević.

Govoreći o uticaju bosanskog jezika Suljević je naglasio da je jezik nosilac identiteta jednog naroda.

“Njime se čuva prošlost, ali isto tako i budućnosti, njegovo baštinjenje nosi sa sobom prosperitet, u suprotnom, nedostatak svijesti o svom jeziku i svom identitetu dovodi do gubljenja jednog naroda. Uprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je prolazio bosanski jezik, on je opstao i opstaće sve dok ima neko da ga čuva, njime govori i ponosi se”, poručio je Suljević.

Muftija sandžački hfz Abdurrahman ef. Kujević naglasio da je riječ osnova kulture.

“Sve potiče od riječi, ne postoji ništa dobro, a da mu nije prethodila riječ. Takođe ne postoji nijedna vrsta zla koje se dogodilo, događa se ili će se dogoditi, a da mu nije prethodila riječ. Najveće ratove je prouzrokovala riječ. Nakon što su ljudi ovdje prihvatili islam, onda je bosanski jezik obogaćen islamskom kukturom, islamskom civilizacijom, islamskim vrijednostima i otud i mi imami i mi koji smo zaduženi za vjerski odgoj i promoviranje vjerske svijesti smo i pozvani sa tog aspekta da govorimo o bosanskom jeziku”, rekao je Kujević.

Ono što postane obilježje muslimana na jednom prostoru, obaveza je, kako je rekao, zaštititi i čuvati.

“Jezkom se izražava kultura, izražava se vjera i istina, otuda je tolika borba oko tog jezika, a jezik se najviše može promovisati I čuvati upravo stvaranjem i pisanjem. Zbog toga je važno da mi budemo svjesni onoga što jesmo, da budemo svjesni naših vrijednosti”, jasan je Kujević.

Tribinu je organizirala Bošnjačka kulturna zajednica a pokrovitelj tribine bila je Bošnjačka nacionalna fondacija.

Portal Analitika