Politika

Potpredsjednica URA-e o podjeli resora među partijama nove većine

Jelušić: Jedino ekspertska vlada dolazi u obzir

Jedino ekspertska vlada, sa nužnim izuzetkom da mandatar mora da bude iz redova poslanika, dolazi u obzir, poručila je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, navodeći kako ta politička grupacija ni sa jednom partijom nije ušla u predizbornu koaliciju da bi se govorilo o procentima i odnosu snaga.

Jelušić: Jedino ekspertska vlada dolazi u obzir Foto: Portal Analitika
Portal RTCGIzvor

Komentarišući medijske navode o raspodjeli funkcija i resora među partijama nove većine, Jelušić je za Radio Crne Gore rekla da je riječ o računu bez krčmara i još jednom od spinova koji su počeli da se pojavljuju u medijima.

Sve što objavljuju mediji, kako je rekla, nije ono na šta je URA pristala, niti obećala svojim biračima.

“Jedino ekspertska vlada, sa nužnim izuzetkom da mandatar mora da bude iz redova poslanika, dolazi u obzir, jer mi sa ove tri koalicije nijesmo stupili u predizbonu koaliciju koja bi podrazumijevala procente i odnose snaga, nego smo napravili postizbornu saradnju da bi demontirali sistem koji je zarobio institucije”, rekla je Jelušić.

Ako je na čelu nekog važnog ili bilo kojeg drugog resora ekspert onda, smatra Jelušić, prestaje da bude važno iz koje je on partije, jer ne govori jezikom partije, nego ekspertize.

“URA je jasno pokazala da ne ucjenjuje i da vrednuje izborni rezultat, ali URA nije prethodni koalicioni partner ovih grupacija, nego saradnik bez kojeg nema demontaže DPS sistema i institucija. Zato je potrebna ekspertiza, jer jedino ona stavlja u drugi plan ko je odakle i ko je ko”, rekla je potpredsjednica URE.

Teško je, smatra ona, u ovom trenutku praviti vladu u Crnoj Gori, jer je “u uslovima velikog nepovjerenja građana u partije, te partije među sobom teško biti odmjeren, naći srednju granicu i napraviti ono što je najbolje”.

“Mi u Građanskom pokretu URA smatramo da je to vlada stručnjaka i idealan kišobran pod kojim može da se smjesti i da se liječi nepovjerenje”, rekla je Jelušić.

Komentarišući to što su Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP) načelno prihvatili ponudu mandatara za sastav nove Vlade Zdravka Krivokapića, Jelušić kaže: “Za mene je ovo rašomon u kome se stavovi mijenjaju svaka dva sata”.

Čini joj se krajnje neozbiljnim da u trenutku kad 41 poslanik može da čini novu vlast počinje bitka za plijen.

“Po mom osjećanju svi poslanici je trebalo da sjede u parlamentu, a da svi stručnjaci imaju izvršnu vlast, i da stručnjak, ako nije kvalitetan, da ga mandatar ili skupština smijene, ili vladu ako treba”, kaže Jelušić.

Nakon što je jedan od lidera albanske koalicije “Jednoglasno” Mehmed Zenka rekao kako smatra da se Vlada neće formirati nakon teških riječi između pojedinaca iz tri koalicije koje čine novu većinu, Jelušić kaže da se nada da će vlada biti formirana.

“Da pokažemo građanima da smo bolji nego što pokazujemo. Kod Ure će biti dovoljno razuma, ali i srčanosti da odgovori očekivanjima građanima, ali i da sačuva ono što smatra temeljnom vrijednošću i elementarnim samopoštovanjem”, poručila je ona.

Kaže da ne vidi ništa sporno u tome što se lider GP URA Dritan Abazović juče neformalno sastao sa ambasadorom Srbije Vladimirom Božovićem.

“Abazović smatra da sa ljudima treba razgovarati, bez obzira gdje se to čini, pa neformalni razgovor s ambasadorom ne smatram nikakvim problemom ili naznakom određenih izbornih preferencija ili uticaja na sastav vlade”, pojasnila je ona.

Riječ je, kaže, o ambasadoru iz susjedne zemlje, i sastanak je, kako ističe, mogao donijeti “samo obostranu korist”.

Jelušić nije mogla ni da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju da će biti imenovana za potpredsjednicu Skupštine Crne Gore, jer je sve do ovog trenutka otvoreno.

Portal Analitika