Svijet

Jedna evropska zemlja ne obilježava Praznik rada, evo i zašto

Umnogim zemljama širom svijeta, radnici, studenti i djeca početkom maja dobijaju slobodne dane na poslovima, školama i fakultetima kako bi proslavili Praznik rada, ali ne i u Holandiji.

Jedna evropska zemlja ne obilježava Praznik rada, evo i zašto Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Dok neke zemlje slave sopstvenu verziju Praznika rada na drugi datum, u većini zemalja - uključujući velik dio Evrope, Afrike i Azije, te cijelu Južnu Ameriku, Praznik rada slavi se 1. maja. Neke zemlje, poput Velike Britanije obilježavaju taj dan prvog ponedjeljka u maju, piše Klix.ba.

Prvi maj možda je državni praznik u većini zemalja, ali u Holandiji to nije slučaj. Zemlja zaista priznaje De Dag van de Arbeida (Dan rada), a Katolička crkva slavi blagdan svetog Josipa 1. maja, ali djeca i dalje moraju ići u školu, a od onih koji imaju posao očekuje se da rade.

Prema Holandskoj konfederaciji sindikata (FNV), jedan od razloga zašto tamošnja vlada ne priznaje 1. maj kao praznik je taj što je, istorijski, Holandija slavila Kraljičin dan (Koninginnedag) 30. aprila. Sindikat takođe napominje da bitke između holandskog sindikata i vlade su bile "manje nasilne" nego u zemljama kao što su Francuska i Španija, što znači da je dan izgubio nešto od svog značaja u Holandiji.

Sindikati u Holandiji nastoje 1. maj da uvrste kao slobodan dan u kolektivne ugovore za svoje članove. Političke stranke kao što su Socijalistička partija (SP) i Laburistička stranka (PvdA) takođe pokušavaju da uvrste ovaj praznik u kalendar neradnih dana.

Holandija možda nema državni praznik 1. maja, ali zemlja ima nekoliko drugih značajnih dana koje slavi u ovom mjesecu. Prvi od njih je Dan oslobođenja (Bevrijdingsdag ) 5. maja, koji je državni praznik svakih pet godina.

Ostali praznici koji redovno padaju u maju su Dan Uzašašća (Hemelvaart) i Duhovski ponedjeljak (Tweede Pinksterdag), a oba nude zagarantovani slobodan dan s posla ili škole, piše Klix.ba.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t teodo_neregistrovani
01.05.2023. 15:29

Upravo sam se vratio iz Holandije.to je najljepsa i najmodernija drzava svjeta.besprekorno uredjena i liberalna.

3
1
v vesko_neregistrovani
01.05.2023. 18:36

@teodo_neregistrovani bila je profašistička cijelo vrijeme drug. svj. rata.

2
3
K Komesar_neregistrovani
01.05.2023. 18:52

@vesko_neregistrovani Manje nego Sovjetska Rusija koja je i dan danas naci-fašistički brlog.

3
2
A Amstel_neregistrovani
01.05.2023. 15:12

Narod koji drži do sebe i svoje tradicije. Ne padaju na internacionalne sentimente.

8
1
v vesko_neregistrovani
01.05.2023. 18:37

@Amstel_neregistrovani tradicija im je profašistička. Kako su se šinjelu u Srebrenici. Nikakvi su. I ja sam bio tamo.

1
2
v vesko_neregistrovani
01.05.2023. 18:38

@Amstel_neregistrovani ispravka, kako su se ponjeli u Srebrenici

0
2
K Komesar_neregistrovani
01.05.2023. 18:54

@vesko_neregistrovani Srebrenica im ne služi na čast ali sudiš li o svom narodu isključivo po njegovim najgorim djelima ili taj princip važi samo za one uspješne?

2
0