Zanimljivosti

Koštaće tri miliona dolara

Japanski start-up razvija robota iz popularnog crtanog filma

Start-up Tsubame Industries sa sjedištem u Tokiju razvija robota na četiri točkovi visokog četiri i po metra koji izgleda kao lik iz vrlo popularne japanske animirane serije Gundam, a može biti vaš za tri miliona dolara.

Japanski start-up razvija robota iz popularnog crtanog filma Foto: Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

Nazvan Archax po letećem dinosauru arheopteriksu, robot ima monitore u kokpitu koji primaju slike s kamera spojenih izvana tako da pilot može upravljati rukama i šakama pomoću džojstika iz unutrašnjosti torza.

Težak je 3.5 tona i ima dva načina rada: uspravni "robotski" i "vozni" s najvećom brzinom od deset kilometara na sat.

"Želio sam stvoriti nešto što kaže: 'Ovo je Japan'"

Predstavljanje je planirano za Japan Mobility Show ovoga mjeseca.

"Japan je jako dobar u animaciji, igricama, robotima i automobilima pa sam pomislio da bi bilo sjajno kada bih mogao stvoriti proizvod koji sažima sve te elemente", rekao je Ryo Yoshida, 25-godišnji izvršni direktor Tsubame Industriesa.

"Želio sam stvoriti nešto što kaže: 'Ovo je Japan'", dodao je.

Nada se prodaji pet robota

Yoshida se nada izgraditi i prodati pet robota za dobrostojeće robotske fanove, ali se nada i da bi se robot jednog dana mogao koristiti za pomoć u katastrofama ili u svemirskoj industriji.

U ranoj mladosti se zainteresovao za robotiku. Naučio je variti u djedovoj radionici, a potom je osnovao komapniju koja proizvodi mioelektrične proteze za ruke. Kaže da želi održati proizvodnu konkurentsku prednost Japana.

Nadam se da ću učiti od prethodnih generacija i nastaviti tradiciju, izjavio je.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.