Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Jakšić-Stojanović sa Rajnke: Cilj i fokus 44. Vlade i jačanje obrazovnog sistema kao i reforme na svim nivoima

"SAD putem programa i investicija ulaže u rekonstrukciju školske infrastrukture"

Jakšić-Stojanović sa Rajnke: Cilj i fokus 44. Vlade i jačanje obrazovnog sistema kao i reforme na svim nivoima

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, primila je juče u zvaničnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke, sa kojom je razgovarala o nastavku uspješne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država

Jakšić-Stojanović sa Rajnke: Cilj i fokus 44. Vlade i jačanje obrazovnog sistema kao i reforme na svim nivoima Foto: MPNI
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović upoznala je ambasadorku Rajnke sa aktivnostima koje je Ministarstvo na čijem je čelu, preduzelo u veoma kratkom roku po preuzimanju funkcije, kao što su proces digitalizacije u svim školama u Crnoj Gori i početak bilingualnog obrazovanja od prvog razreda osnovne škole već od naredne školske godine, kao i unaprjeđenja dualnog obrazovanja. 

„Cilj i fokus 44. Vlade Crne Gore, kao i resornog ministarstva na čijem sam čelu,biti jačanje obrazovnog sistema kao i reforme na svim nivoima“, naglasila je ministarka.

Govoreći o ključnim aspekatima saradnje između Crne Gore i SAD, iz MPNI ističu programe razmjene u Sjedinjenim Državama na svim nivoima,kao što su FLEX i TechGirls srednjoškolske razmjene; univerzitetska, jednosemestralnarazmjena na osnovnim studijama Global UGRAD; omladinska razmjena fokusirana na društvenu angažovanost BOLD; kao i akademski Fulbright programi na postidiplomskom nivou. 

„Posebno je istaknut veliki broj donacija, programa i investicija u rekonstrukciji školske infrastrukture, koje finansiraju SAD u cilju poboljšanja nivoa obrazovanja u Crnoj Gori“, kazali su iz MPNI.

Na sastanku je, kako su kazali, razgovarano i o jačanju saradnje u oblasti nauke i tehnologije, Strategiji pametne specijalizacije, doktorskim studijama u Crnoj Gori, aktivnostima na razvijanju različitih obrazovnih prilika za građane Crne Gore, kao i brojnim programima koje SAD već ili treba da realizuje u Crnoj Gori.

„Ministarka Jakšić-Stojanović i ambasadorka Rajzing Rajnke su se usaglasile da će nastaviti dobru saradnju između dvije države kako na polju prosvjete, tako i na polju nauke i inovacija“, zaključuju iz MPNI u saopštenju.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, primila je juče u zvaničnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke, sa kojom je razgovarala o nastavku uspješne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.
Portal Analitika