Jakić: Za vjetropark u Šavniku planska dokumenta mogu biti problem

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.

Jakić: Za vjetropark u Šavniku planska dokumenta mogu biti problem Foto: RTCG
RTCGIzvor

Kako je kazao u Jutarnjem programu TVCG vjetropark je značajna investicija koja će biti motor razvoja grada. U najavi je još investitora.

"Procijenjena vrijednost je oko 600 miliona, a ako dodamo i HE Komarnicu investicije će premašiti milijardu. Šavnik nema dugova, imamo konsolidovane javne finansije i očekujem da kvalitetno učestvujemo u projektima i doprinesemo razvoju grada. Problem je, kao i u cijeloj Crnoj Gori, nedostatak planskih dokumenata. Zadnji put planska dokumenta su pravljena drugačije naslonjena na poljoprivredu, kao glavnu granu razvoja, sada je to drugačije, jer smo se okrenuli i energetici. Probaćemo da ovdje lokalno izmijenimo planove kako bi investitori mogli ulagati", kazao je Jakić.

Očekuje i da bi sa gradnjom HE Komarnica ova zajednica napredovala.

"Imali smo više javnih rasprava, a moj utisak je da je struka trebala imati više argumenata koji se tiču zaštite životne sredine. Trebalo bi da daju argumente sa stanovišta ekologije, a ne finansija. Naš stav je jasan, za potpuni smo moratorijum po tom pitanju, dok struka ne kaže svoje i dok ne vidimo koliki je benefit od te hidroelektrane", kaže Jakić.

Ističe da je jasno da danas ne možete uraditi ni najmanji projekat, a da ne utičete na životnu sredinu, samo je pitanje koji je interes bolji za zajednicu i državu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nikša_neregistrovani
03.10.2023. 10:16

Ako budeš čekao Dritana nikad u dom.

1
0