Društvo

Jakić: Crna Gora ujedinjena sa ostalim članicama Savjeta Evrope u razvoju Registra štete

Na trećem sastanku Komiteta država članica Proširenog parcijalnog ugovora o Registru štete u Strazburu koji je održan u periodu od 16. do 17. novembra 2023. godine ispred države Crne Gore prisustvovao je državni sekretar Ministarstva pravde Sreten Jakić.

Jakić: Crna Gora ujedinjena sa ostalim članicama Savjeta Evrope u razvoju Registra štete Foto: Ministarstvo pravde
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz tog resora u okviru redovnog sastanka razmatran je izvještaj sa prethodnog sastanka, kao i tekuća pitanja vezana za rad COP-a.

“Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda odnosila se na tajno glasanje članova Odbora registra, odnosno sedam članova (od kojih jedan predstavnik Ukrajine) na osnovu 17 predloženih kandidatura država članica COP-a (Austrije, Belgije, Finske, Njemačke, Islanda, Italije, Litvanije, Holandije, Poljske, Nigerije, Novog Zelanda, UK i SAD). Ključni principi prilikom određivanja kandidata bili su rodna zastupljenost ali i vođenja računa o globalnoj geografskoj ravnoteži, jer su države bile ohrabrene da predlože i druge državljane, uključujući one izvan Evrope”, navodi se u saopštenju.

U koordinaciji sa Stalnom misijom Crne Gore pri Savjetu Evrope u Strazburu, kako navode, pripremljene su sve kandidature sa detaljnim biografijama i osvrtima na izlaganja svih kandidata za predložene pozicije.

U okviru nastavka dnevnog reda sagledan je budžet, budući plan rada kao i pripreme za sljedeći sastanak, koji će biti održan krajem marta 2024. godine.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.