Crna hronika

Na suđenju optuženima za šverc kokaina svjedočio komadant školskog broda

,,Jadran“ pretresen po nalogu Generalštaba Vojske Crne Gore

Komadant školskog broda ,,Jadran“ Zoran Ivanovski danas je u podgoričkom Višem sudu kazao da je po naređenju iz Generalštaba Vojske Crne Gore, vojna policija 19. aprila prošle godine u šest sati ujutro ušla na brod i poslije polusatne kontrole pronašla 56 kilograma kokaina.

,,Jadran“ pretresen po nalogu Generalštaba Vojske Crne Gore Foto: Foto: Radio Tivat
PobjedaIzvor

Ivanovski je ovo kazao na suđenju petočlanoj kriminalnoj organizaciji koja je prema navodima Specijalnog tužilaštva pokušala da prošvercuje kiokain na brodu Jadran koji je 19. aprila u podne trebao da krene na krstarenje prema Instabulu i Pireju.

Na optužnici su Dejan Rovčanin, Vladimir Račić, Vojin Stupar, Duško Radenović i Radomir Osmajić dok je stariji vodnik Miloš Kulić u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika.

„Za drogu sam saznao nakon ulaska vojne policije na brod kojoj sam prethodno . kao komadant odobrio da izvrši pregled broda. Pola sata ili sat nakon početka pregleda broda pronađena je droga koja je bila spakovana u dva crna ranca. O pronalasku droge me je obavjestio Petar Mišković koji je bio na čelu tima vojne policije“, kazao je Ivanovski.

On je pojasnio da je podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, u čijoj spavaoni su pronađeni droga i oružje, stalni član posade broda ,,Jadran“ i da je pokrivao poziciju kormilara.

„Radenović je od mog dolaska na brod bio u čuvarskoj službi ali je ubrzo uzeo slobodne dane, potom odmor da bi onda otišao na bolovanje“, kazao je Ivanovski.

Svjedok je precizirao da je Radenović bio odsutan sigurno tri ili četri mjeseca ali da je dvadeset dana prije planiranog krstarenja prema Turskoj preko nadređenog komandira javio da se na njega može računati kao člana posade.

„Da bi brod funkcionisao neophodno je 80 ljudi dok stalna posada ,,Jadrana“ broji tek 30 ljudi. Mornarici sam krajem dostavio pozicije koje treba da se popune radi krstarenja. Imao sam dva kormilara, od kojih je jedan bio Radenović kao stalni član posade a treći mi je bio potreban radi pokrivanja sve tri smjene tokom krstarenja“, kazao je Ivanovski.

On je pojasnio da Kulić nije bio stalni član posade ,,Jadrana“ ali da je angažovan za krstarenje prema Turskoj na poziciji brodarca.

„Kulić se 16. aprila javio na brod po naređenju komande a prije toga je obavljao dužnosti na patrolnom brodu. Ne znam kada je saznao da će krstariti Jadranom prema Istanbulu ali znam da se 16. aprila javio na dužnost“, kazao je Ivanovski.

Prema navodima optužnice Nikšićanin Dejan Rovčanin i srpski državljanin Vladimir Račić tokom 2018. godine oformili kriminalnu organizaciju kojoj su pristupili Vojin Stupar, podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Tivćanin Radomir Osmajić, ali i stariji vodnik Miloš Kulić kome je u istrazi dodijeljen status svjedoka saradnika. Njihov zadatak je bio da na školski brod Jadran sakriju kokain koja je trebalo da se preveze u Tursku. Pošiljka kokaina trebalo je da bude plaćena heroinom koji bi na isti način prokrijumčaren u povratku.

Kulić i Radenović su kokain spakovan u rance dovezli su do školskog broda ,,Jadran“ i Radenović je, kako se osnovano sumnja, drogu smjestio u spavaonu broda, ispod svog kreveta a dio u vojničke ormariće.

Kulić je u istrazi kazao da Osmajić nije bio upoznat za unos droge na brod ,,Jadran“.

Osmajić, Radenović i Stupar su u pritvoru, dok su za Račićem i Rovčaninom raspisane crvene potjernice. Rovčanin i Račić imaju dosje i osuđivani su zbog šverca droge. Račić slovi za jednog od najbližih saradnika Darka Šarića, kojeg su srpske vlasti osudile na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Rovčanin je hapšen 2012. godine u akciji „Zelena milja“. Njega terete da je bio dio grupe koja se bavila krijumčarenjem 140 kilograma skanka na međunarodnom nivou. Prvostepenom presudom osuđen je na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog šverca droge u međunarodnim razmjerama. Apelacioni sud mu je smanjio kaznu na pet godina i četiri mjeseca.

Portal Analitika