Sci/Tech
  • Portal Analitika/
  • Sci/Tech /
  • Izvještaj kompanije Infinum: Zašto moramo biti oprezni u pogledu neadekvatne upotrebe vještačke inteligencije?

Izvještaj kompanije Infinum: Zašto moramo biti oprezni u pogledu neadekvatne upotrebe vještačke inteligencije?

Digitalna transformacija je postala učestali termin u današnjem poslovnom okruženju, a predstavlja važnu potrebu za napretkom.

Izvještaj kompanije Infinum: Zašto moramo biti oprezni u pogledu neadekvatne upotrebe vještačke inteligencije? Foto: Infinum
PR sadržaj
PR sadržajAutor
Portal AnalitikaIzvor

S obzirom na to da je digitalna transformacija širok pojam, mnogo kompanije ne mogu sa sigurnošću reći da li sprovode uspješnu digitalnu transformaciju u sopstvenim redovima. Svemu se sada pridružila i vještačka inteligencija, koja uveliko povećava benefite za preduzeća, ali i rizike. Ukratko, ulozi nikada nisu bili veći.

O tome kakva je globalna situacija na polju vještačke inteligencije i kako se ovaj novi trend u digitalnom svijetu razvija tema je izvještaja koji je sprovela IT kompanija Infinum pod nazivom – Dekodiranje digitalne i AI revolucije.

Ovaj izvještaj otkriva „surovu“ realnost - gotovo tri četvrtine preduzeća koja su ulagala u projekte digitalne transformacije u posljednjih pet godina je doživjelo neuspjeh, što je posebno zabrinjavajuće, jer se pojavio novi trend - koji se širi poslovnim svijetom i od kojeg bruje naslovi - vještačka inteligencija. Već je postalo jasno da digitalna transformacija i vještačka inteligencija idu ruku pod ruku, a mogućnosti njihove upotrebe su neograničene. 

Izvještaj između ostalog pokazuje i sljedeće zanimljive podatke - 78% preduzeća planira da investira u vještačku inteligenciju u narednih 12 mjeseci,49% prepoznaju nedostatke u vještinama svojih internih timova prilikom izrade digitalnih proizvoda, 73% se ne osjeća spremno da integriše vještačku inteligenciju u svoje poslovanje dok 65% nije sigurno kako efikasno da iskoriste svoje podatke za digitalnu transformaciju.

Generalni direktor Infinuma u Ujedinjenom Kraljevstvu Jonathan Boakes poručuje u uvodniku ovog izvještaja da bismo bili u stanju da efikasno prihvatimo vještačku inteligenciju i izbjegnemo puko priklanjanje trenutnom trendu, važno je uzeti u obzir pouke iz prošlosti i razmisliti o tome šta je potrebno da bi se postigla istinska digitalna transformacija.

Uspjeh zavisi od kombinacije ljudi, procesa i tehnologija. Postizanje ravnoteže na ovim poljima vodi nas do pola puta, ali je na samom početku potrebno imati jasnu viziju i cilj. Neki biznisi zatvaraju oči, dok drugi bezglavo skaču u projekte koji su loše definisani ili nemaju osnov za uspjeh. U ovom sljedećem talasu, takođe moramo biti oprezni u pogledu neadekvatne upotrebe vještačke inteligencije. Upravo neadekvatna upotreba vještačke inteligencije od strane kompanija kako bi se promijenila industrija povećava rizik od prevelikih očekivanja i postaje recept za probleme sa zadržavanjem kupaca. Implementacija tehnologije sama po sebi, ili zato što je u trendu, nije opcija, poručuje Boakes.

Kako Boakes zaključuje, misija kompanije Infinum je da kroz izvještaj identifikuje kamen spoticanja s kojim se kompanije trenutno suočavaju.

Kompletan izvještaj dostupan je na OVOM linku, a sve što je potrebno je da pošaljete zahtjev za njegovo besplatno preuzimanje.

Portal Analitika