Kultura

Program će u ponedjeljak početi predstavljanjem ideje projekta i planiranih aktivnosti

Izvinjenje za modernost: Projekat "Arhiv cetinjskih bijenala/in situ" počinje na Cetinju

Predavanjem slovenačkog umjetnika Mirana Mohara i projekcijom filma “Apology For Modernity” (Izvinjenje za modernost / NSK država u vremenu) grupe IRWIN i Igora Zupe u ponedjeljak 8. maja na Cetinju počinje program Arhiv cetinjskih bijenala / in situ.

Izvinjenje za modernost: Projekat "Arhiv cetinjskih bijenala/in situ" počinje na Cetinju Foto: Institut za savremenu umjetnost
Portal AnalitikaIzvor

Projekat ACB / in situ dio je projekta Arhiv cetinjskih bijenala koji od 2018. godine zajednički razvijaju Fondacija Petrović Njegoš i Institut za savremenu umjetnost. Bavi se arhiviranjem, istraživanjem, istorizacijom i aktualizacijom pet cetinjskih bijenala koji su se odvijali između 1991. i 2004. a započet je na tridesetogodišnjiicu od osnivanja prvog internacionalnog bijenala savremene umjetnosti na Cetinju.

Cetinjski bijenale, koje je 1989. inicirao i pokrenuo Nikola Petrović Njegoš, veoma brzo je izraslo u međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2004. 

Nažalost, u dvodecenijskom periodu od posljednjeg Bijenala, dokumenti i podaci o bijenalima nijesu bili dostupni javnosti. Posljedica nepostojanja adekvatnog arhiviranja i obrade dokumentacije o bijenalu i čitavom kontekstu proizašlom iz njegovog rada, postepeno dovodi do rasipanja i iščezavanja podataka, sjećanja i znanja o ovom važnom dokumentu iz recentne istorije crnogorske kulture i umjetnosti.

Kako su saopštili organizatori, projekat “ACB - in situ”, ima za cilj vraćanje sjećanja na ovaj važan period u kulturi i savremenoj istoriji Cetinja gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja. Projekat čini više segmenata: program gostovanja umjetnica/ka, teoretičarki/ra i kustoskinja/ka, koji će se odvijati tokom cijele godine, kao i kroz izložbeno-edukativni program implementiran na raznovrsnim lokacijama u Cetinju, a uvezan sa procesno orjentisanom online platformom dostupnom svim zainteresovanim posjetiocima.

Program će početi predstavljanjem ideje projekta i planiranih aktivnosti od strane tima projekta: Nikole Petrović Njegoš, Irene Lagator Pejović i Natalije Vujošević. U ime Narodnog muzeja obratiće se istoričarka umjetnosti i kustoskinja Ana Ivanović, dok će se ispred Prijestonice Cetinje obratiti sekretar za kulturu Željko Vušurović.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mitar_neregistrovani
04.05.2023. 10:20

Jedan clan glupe Irwin je izvrsio samoubistvo nedavno kada se na desetine zena javilo medijima u Sloveniji, sa pricama koje potvrdjuju da su bile zrtve te osobe. To je sve strasno.

1
0